Presiunile din prezent seamănă cu cele din anii 1920, când a avut loc „Marea Depresiune”, avertizează șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde

christine lagarde sursa foto: Facebook

Economia mondială se confruntă în prezent cu presiuni similare cu cele din anii 1920, când a avut loc „Marea Depresiune”, respectiv cea mai lungă (10 ani) și mai severă recesiune economică din istoria modernă, avertizează Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Financial Times. Președintele BCE subliniază paralelele dintre cele două epoci, dar afirmă că bancherii centrali moderni dispun de instrumente pentru a gestiona schimbările structurale

În acest moment, economia mondială se confruntă cu fisuri comparabile cu presiunile care au dus la „naționalismul economic”, la prăbușirea comerțului mondial și la Marea Depresiune din anii 1920, a avertizat președintele Băncii Centrale Europene.

„Ne-am confruntat cu cea mai gravă pandemie din anii 1920, cu cel mai grav conflict din Europa din anii 1940 și cu cel mai grav șoc energetic din anii 1970”, a declarat vineri Christine Lagarde, adăugând că aceste perturbări, combinate cu factori precum problemele lanțului de aprovizionare, au schimbat permanent activitatea economică globală.

Într-un discurs susținut la FMI la Washington, la două zile după ce Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, împingând piețele bursiere americane la niveluri record, președintele BCE a susținut că mai multe paralele „între cele «două epoci de 20 de ani – 1920 și 2020 – ies în evidență», subliniind «eșecurile în integrarea comerțului mondial» și progresele tehnologice din ambele epoci.

În timp ce politica monetară din anii ’20 a înrăutățit lucrurile, aderarea la etalonul aur a împins principalele economii spre deflație și crize bancare, „astăzi suntem într-o poziție mai bună pentru a aborda aceste schimbări structurale decât au fost predecesorii noștri”, a subliniat Lagarde.

În urmă cu un secol, a spus ea, bancherii centrali au învățat pe pielea lor că ancorarea monedei la aur și ratele de schimb fixe „nu sunt robuste în perioade de schimbări structurale profunde”, deoarece au împins lumea în deflație, alimentând „malaise-ul economic” și contribuind la un „ciclu de naționalism economic”.

În prezent, instrumentele băncilor centrale pentru menținerea stabilității prețurilor „s-au dovedit eficiente”, a spus ea. Lagarde a subliniat scăderea rapidă a inflației după ce băncile centrale au început să majoreze ratele în 2022. Prețurile de consum au crescut ca urmare a unei creșteri a cererii post-pandemice, a întreruperilor lanțului de aprovizionare la nivel mondial și a creșterii mari a prețurilor la energie după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Ea a descris episodul drept un „test de stres extrem” pentru politica monetară.

Băncile centrale au putut relaxa politica monetară în ultimele luni, pe măsură ce presiunile asupra prețurilor s-au diminuat. Inflația anuală în zona euro a atins un nivel maxim de 10,6 % în octombrie 2022, dar a atins un minim al ultimilor trei ani de 2,2 % în august.

Lagarde a declarat că este „remarcabil” faptul că băncile centrale au reușit să țină inflația sub control în mai puțin de doi ani, evitând în același timp o creștere a șomajului. „Este rar să se evite o deteriorare majoră a ocupării forței de muncă atunci când băncile centrale cresc ratele ca răspuns la prețurile ridicate ale energiei. Dar ocuparea forței de muncă a crescut cu 2,8 milioane de persoane în zona euro de la sfârșitul anului 2022”, a spus ea.

Cu toate acestea, președintele BCE a avertizat împotriva automulțumirii, afirmând că băncile centrale ar putea fi puse la încercare de aspecte precum posibile obstacole în calea globalizării, o dezintegrare parțială a lanțurilor de aprovizionare globale, puterea de piață a giganților tehnologici precum Google și „dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale”.

Incertitudinea „va rămâne ridicată” pentru factorii de decizie ai politicii monetare, a declarat Lagarde, adăugând: „Trebuie să o gestionăm mai bine”.

BCE va investiga în detaliu aceste aspecte în cadrul revizuirii strategiei sale iminente, a spus ea. În timp ce ținta sa de inflație pe termen mediu de 2% nu va fi analizată, „vom lua în considerare ce putem învăța din experiența noastră anterioară cu inflația prea scăzută și prea ridicată”, a spus ea.

BCE va analiza, de asemenea, evaluarea și prezentarea riscurilor. De exemplu, scenariul său de bază privind inflația ar putea fi „echilibrat . . . cu informații în timp real”, iar banca centrală ar putea, de asemenea, să dezvăluie scenarii alternative.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.