Bursele europene au închis vineri la un nivel record

bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Bursele europene au închis vineri la un nivel record, în condiţiile în care acţiunile au urcat susţinute măsurile de stimulare economică din China, în timp ce investitorii au evaluat date noi despre inflaţie, transmite CNBC, conform News.ro.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,52%, pentru a atinge un maxim istoric de 528,33 puncte, după ce a atins un record intraday la începutul sesiunii, potrivit datelor LSEG.

Acţiunile companiiloe de produse chimice au condus câştigurile, adăugând 2,75%, în timp ce acţiunile auto au crescut cu 2,23%.

Creşterile au avut loc după ce pieţele chineze au înregistrat cea mai bună săptămână din aproape 16 ani, indicele chinez CSI 300 urcând cu 15,7% în această săptămână. Ultima dată când indicele a înregistrat un câştig săptămânal mai mare a fost în săptămâna încheiată pe 14 noiembrie 2008.

China a lansat săptămâna aceasta un amplu pachet de stimulente, în încercarea de a stimula creşterea economică şi de a restabili încrederea în a doua economie din lume.

În Europa, Franţa şi Spania au publicat vineri date preliminare care arată o scădere bruscă a inflaţiei armonizate. Citirile din septembrie au alimentat aşteptările conform cărora rata generală a inflaţiei din zona euro va reflecta o scădere puternică sub ţinta de 2% a BCE.

Agenţia de statistică Eurostat urmează să publice marţi date flash despre inflaţia din zona euro pentru septembrie.

Indicele german DAX a avansat cu 1,22%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,64%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,43%. Indicele italian FTSE MIB a urcat cu 0,92%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, a crescut cu 0,12%.

Privind mişcările individuale ale acţiunilor, acţiunile grupului italian de modă Moncler au crescut cu aproape 11%, ajungând în vârful benchmark-ului european. Aceasta vine după ce gigantul francez de lux LVMH a încheiat un acord pentru a investi în Double R, un vehicul de investiţii controlat de Moncler, a scris Reuters.

Acţiunile LVMH au adăugat 3,7% în urma ştirilor.

Între timp, acţiunile băncii spaniole Banco Sabadell au închis cu 4,8% mai puţin. Banca face obiectul unei oferte de preluare ostile din partea unei bănci spaniole mai mari, BBVA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.