Parlamentul alege marți conducerea Băncii Naționale a României (BNR)

Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR Sursa foto: Ilona Andrei

Comisiile Parlamentului se vor reuni marți, 1 octombrie, pentru numirea noului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR). Mandatul actualei conduceri expiră pe 11 octombrie.

Mugur Isărescu, în vârstă de 75 de ani, guvernator al Băncii Naţionale din 1990, va rămâne cel mai probabil în funcție pentru încă un mandat. Acesta este susținut unanim de toate partidele. Mugur Isărescu a declarat într-o conferință de presă că, „dacă Parlamentul mi-o va cere, voi candida pentru un nou mandat”. În plus, premierul Marcel Ciolacu a declarat înainte de Paște că Mugur Isărescu va mai fi susținut politic pentru încă un mandat în poziția de guvernator.

PSD îi va propune pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator, pe Leonardo Badea pentru postul de prim-viceguvernator, Florin Georgescu pentru postul de viceguvernator și Aura Socol pentru postul de membru neexecutiv, după cum a scris Economedia.

Pentru Leonardo Badea și Florin Georgescu ar fi o rocadă: în actualul Consiliul de Administrație, Georgescu este prim-viceguvernator, iar Badea e viceguvernator.

PNL îi propune pe Roberta Anastase, fosta șefă a Camerei Deputaților, în Consiliul de Administrație al BNR, alături de actualul consilier prezidențial Cosmin Marinescu (pentru postul de viceguvernator) și fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, au declarat surse liberale pentru G4Media.

Mandatele unora din actualii membri neexecutivi ai Consiliului de Administraţie al BNR, cum ar fi Cristian Popa şi Csaba Balint, vor fi probabil reînnoite.

Vor mai face nominalizări USR și UDMR, potrivit surselor citate.

Procedura legală de numire a șefilor BNR (cei 9 membri ai Consiliului de Administrație) este reglementată de articolul 33 din Legea 312/2004: membrii CA al BNR sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului.

Banca Națională a României va avea o nouă ședință de politică monetară, vineri, 4 octombrie. Cel mai probabil decizia va fi luată de actualul Consiliu de Administrație.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.