INFOGRAFIC Cât costă să îți încarci mașina electrică în fiecare țară din Europa. România are unul dintre cele mai ridicate costuri

mașină hibrid încărcare electrică Sursa foto: Pxabay

În Europa costurile încărcărilor automobilelor cu energie electrică diferă de la țară la țară. În cea mai mare parte a continentului, costurile de încărcare a unei astfel de mașini de la o stație publică pe o durată de 25 de minute pe 100 km variază între 0 și 5 euro pe 100 km, arată datele Visual Capitalist analizate de aplicația Voronoi. Datele provin de la European Alternative Fuels Observatory (EAFO).

S-a luat în calcul variația mașinilor electrice, iar pentru acest set de date s-a luat drept reper Tesla Model 3. Informațiile ce privesc costurile de încărcare au fost preluate de la stațiile publice de încărcare ale mașinilor electrice. EAFO a calculat apoi un preț mediu pe țară.

Cât costă să îți încarci masina electrică în Europa?

Costurile de încărcare variază în funcție de țară, dar în medie în Europa acestea ating între 0 și 5 euro pe 100 km. Printre țările care oferă costuri mai mici se numără: Islanda cu 2,9 euro, Portugalia cu 3,2 euro și Finlanda cu 4,6 euro. Euronews raportează că sursele abundente de energie regenerabilă din Islanda reduc prețul de încărcare a vehiculelor electrice.

În România încărcarea este destul de scumpă în comparație cu țările menționate mai sus, respectiv 9,8 euro.

În Norvegia și Slovenia, costurile de încărcare ajung la 17-19 euro pe 100 km. Desigur, aceste valori reflectă, de asemenea, sursele de energie electrică, prețurile la energie și valoarea taxelor acestor țări.

În Norvegia, de exemplu, prețurile sunt cu 25% mai mari decât media UE. Țările cu o pondere mai mare a energiei regenerabile au prețuri mai mici, în timp ce țările cu importuri scumpe de energie (precum Germania) au prețuri mai mari.

Adopția vehiculelor electrice a crescut constant în întreaga lume. Norvegia conduce cu o pondere de 80% a vehiculelor electrice în totalul mașinilor vândute în 2023. Dintre primele patru țări în ceea ce privește adoptarea vehiculelor electrice, trei sunt din Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.