Finanțare de până la 27,5 milioane euro din PNRR pentru încă două fonduri de investiții, care vor susține startup-uri

sursa foto: pexels.com sursa foto: pexels.com

Două noi fonduri de investiții vor primi o alocare prin PNRR în valoare de 27,5 milioane euro, a decis, în ședința de lucru din 15 octombrie 2024, Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare (Recovery Equity Fund sau REF).

Cele două noi fonduri de investiții sunt Evolving Europe Principal Investments Fund II și Finance in Motion Renewables Growth Fund.

În urma aprobării, semnarea acordurilor de contribuție dintre FEI și administratorii fondurilor o să aibă loc în următoarele luni.

Fondul Evolving Europe Principal Investments Fund II va investi în companii din România și Bulgaria (20% fiecare), precum și în Balcanii de Vest și Europa Centrală și de Est. Acesta va sprijini companii din sectoare precum consum, sănătate, industrie, tehnologie și servicii de afaceri, vizând între 10 și 12 companii, cu o finanțare medie în valoare de 12,5 milioane euro.

Fondul Finance in Motion Renewables Growth Fund va prioritiza proiectele de energie regenerabilă, în special pe energie solară și eoliană, cu scopul de a construi un portofoliu de 10-15 active. Aceste investiții își doresc să contribuie la securitatea energetică a României și a regiunii Europei Centrale și de Est și își doresc trecerea la o economie verde.

Lista fondurilor de equity selectate până acum pentru a fi finanțate prin PNRR este:

  1. AMC V
  2. Innova/7
  3. Booster Capital
  4. GapMinder II
  5. Morphosis Capital II
  6. Mozaik
  7. Early Game Ventures II
  8. BoldMind
  9. Evolving Europe Principal Investments Fund II
  10.  Finance in Motion Renewables Growth Fund

Se estimează că până în 2026 vor fi aproximativ 20 de fonduri de investiții care vor obține resurse din PNRR pentru a investi în firme românești.

În luna decembrie a anului 2021, Guvernul României și Fondul European de Investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, finanțat printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”

Administrat de Fondul European de Investiții (FEI), acest instrument de capital de risc din cadrul PNRR sprijină investițiile în întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură, cu un accent deosebit pe energie regenerabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.