Care sunt regiunile din UE care primesc cei mai mulți turiști străini? România, dependentă de turismul intern

turism romania sibiu Sursa foto: Pixabay

În anul 2023, după ridicarea restricțiilor pandemiei de COVID-19, numărul turiștilor care călătoresc în străinătate a revenit la normalitate, conform datelor Eurostat, biroul statistic al UE. Cele trei regiuni din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de nopți petrecute de turiștii străini au fost: regiunile insulare spaniole Canare – cu 83,2 de milioane, Insulele Baleare – cu 61,7 de milioane și regiunea de coastă croată Jadranska Hrvatska – cu 80,8 de milioane. Cele trei regiuni reprezintă 16,4% din totalul nopților petrecute de străini în UE, potrivit Eurostat.

Cele mai multe regiuni din România depind de turismul intern, cu procente de sub 20% ca pondere a turiștilor străini în totalul înnoptărilor petrecute, cu excepția regiunii București-Ilfov.

În anul 2023, cele trei regiuni din UE cu cel mai mare număr de nopți petrecute în unitățile de cazare de către turiștii interni s-au înregistarta în Franța: Ile-de-France (39,7 milioane), Rhône-Alpes (38,7 milioane) și Provence-Alpes-Côte d’Azur (37,8 milioane). Și în alte patre regiuni franceze, respectiv Languedoc-Roussillon, Aquitaine, Pays de la Loire și Bretagne. Acestea au fost printre cele 16 regiuni ale UE care au înregistrat peste 20,0 milioane de nopți petrecute de turiștii interni în unitățiile de cazare.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Pe lângă acestea, primele 10 regiuni care au înregistrat cele mai mari valori au inclus regiunile spaniole Cataluña și Andalucia, două regiuni insulare din Grecia (Notio Aigaio, Kriti), regiunea Ile-de-France din capitala Franței, Veneto din Italia și Tirol din Austria. Acestea au reprezentat mai mult de o treime respectiv 37,6% din numărul nopților de cazare în străinătate petrecute în UE în anul 2023. În România s-au înregistrat în jur de 29, 2 milioane de nopți rezervate de turiștii străini.

Importanța relativă a turiștilor străini a fost deosebit de ridicată în 7 destinații de vacanță populare care au reprezentat mai mult de 9 din fiecare 10 nopți petrecute în cazare turistică: regiunile insulare grecești Kriti (94,6%), Ionia Nisia (93,6%) și Notio Aigaio (92,0%), Malta (93,1%), Jadranska Hrvatska (92,5%), Cipru (90,8%) și Tirol (90,7%).

În 58 de regiuni din 231 pentru care sunt disponibile date, numărul de nopți petrecute de turiștii străini a fost mai mare decât cel înregistrat pentru turiștii autohtoni. Importanța relativă a turiștilor străini a fost deosebit de ridicată în 7 destinații de vacanță populare, care au reprezentat mai mult de 9 din fiecare 10 nopți petrecute în unități de cazare turistică: regiunile insulare grecești Kriti (94,6%), Ionia Nisia (93,6%) și Notio Aigaio (92,0%), Malta (93,1%), Jadranska Hrvatska (92,5%), Cipru (90,8%) și Tirol (90,7%).

România a înregistrat în 2023 în jur de 29, 2 milioane de nopți rezervate. Cele mai multe regiuni din România depind de turismul intern, cu procente de sub 20% ca pondere a turiștilor străini în totalul înnoptărilor petrecute, cu excepția regiunii București-Ilfov.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.