Director ARB: IMM-urile au dificultăți legate de costurile de producţie, forţă de muncă, concurență/ În topul problemelor presante, accesul la finanţare este ultima problemă

Teste-examen-teme-calculator-laptop-documente-teste-Pixabay-com Foto: Pixabay.com

Gabriela Folcuţ, director executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), afirmă, citând un raport al Băncii Naţionale a României, că problemele legate de accesul la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii româneşti se află pe ultimul loc într-un top care reuneşte zece problemele cu care se confruntă acestea, transmite News.ro.

„Creşterea productivităţii IMM-urilor este crucială, pentru că ar ajuta şi mai mult la progresul societăţii României”, a afirmat Gabriela Folcuţ, joi, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Aceasta a făcut trimitere la un studiu al Comisiei Europene care arată, în esenţă, că IMM-urile generează 56% din valoarea adăugată a economiei româneşti.
Gabriela Folcuţ a arătat de asemenea că un raport al Băncii Naţionale a României, realizat chestionând 10.000 de IMM-uri, relevă problemele presante ale IMM-urilor, acestea fiind legate de costurile de producţie şi cu forţa de munca, disponibilitatea forţei de muncă pregătită, cadrul legislativ şi concurenţa.
„Accesul la finanţare este indicat de către IMM-uri pe poziţia 10 din 10 în acest top al problemelor. Din perspectiva corporaţiilor, accesul la finanţare ocupă locul 9 din 10. Ca atare, în topul problemelor presante, accesul la finanţare, cel puţin pentru IMM-uri, este ultima problemă din acest top”, a adăugat reprezentanta Asociaţiei Băncilor.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

În ceea ce priveşte împrumuturile noi accesate de companii în anul 2024, în primele opt luni, nivelul total al acestora se ridică la 10 miliarde de euro. Aceasta a precizat că riscul de credit asociat IMM-urilor este de 4,5%, mai ridicat decât în cadrul companiilor mari, unde rata de neperformanţă este de 2,5%.
Evenimentul IMM-urile, oxigen pentru România, ediţia a III-a este organizat de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox şi are ca parteneri Asociaţia Română a Băncilor, CEC Bank, FNGCIMM, GTA Group, ROCA, iar partener organizaţional Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.