Primele roșii românești din acest an au ajuns deja pe rafturile supermarketurilor, însă prețurile nu sunt deloc mici. Până acum au fost livrate 300 de caserole cu roșii cherry și cocktail, vândute la prețul de 10 lei pentru caserola de 250 g de roșii cherry și 14, 50 lei pentru caserola de 500 g de roșii cocktail. Acestea provin dintr-o seră hidroponică situată în comuna Nicolae Bălcescu, județul Constanța, administrată de Evelina și Andrei Ianțoc. Primele loturi sunt deja disponibile în rețeaua Mega Image din Constanța, scrie Bună Ziua Iași.
„Nu folosim insecticide sau pesticide care ar putea afecta calitatea produsului final, roșia coaptă. În plus, pentru polenizare, recurgem tot la metode biologice, folosind bondari, ceea ce contribuie la aprecierea roșiilor noastre de către clienți”, a declarat Andrei Ianțoc.
Familia Ianțoc a început plantarea tomatelor încă din 20 decembrie și au utilizat material săditor importat din Austria, în valoare de 30.000 de euro. Deși răsadurile au avut un start mai lent, acest lucru le-a permis să ajungă pe piață cu 10 zile înaintea altor producători.
În contrast, fermierii din Olt s-au confruntat cu probleme serioase, deoarece gerul din februarie le-a afectat culturile de roșii, distrugând mare parte din producție.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În perioada următoare, tomatele familiei Ianțoc vor fi livrate și către Auchan, Lidl și Mega Image. Producătorii pun accent pe metode ecologice pentru protecția culturilor, evitând utilizarea pesticidelor.
Sera hidroponică a familiei Ianțoc are o suprafață de 8.600 mp și o producție anuală de 300-350 de tone de roșii. Printre soiurile cultivate se numără dolcetini cu roșii cherry prunișoare, Saluoso și Bellioso cu roșii cherry cu ciorchine și Bacalar cu roșii prunișoare mari
De asemenea, investiția în această seră, realizată în anul 2014, a fost de 1,7 milioane de euro, și a fost finanțată prin fonduri europene.