Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 11% în primele opt luni ale anului față de aceeași perioadă din 2020

cumparaturi, magazin, cos de cumparaturi, supermarket sursa foto: Pixabay

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele opt luni, atât ca serie brută cu 12,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 11,2%, faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Aceasta datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+18,7%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+13%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,6%).

În luna august 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%.

Creşterile au fost generate de vânzările de produse nealimentare (+2,2%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,1%.

Ca serie ajustată, creşteri au consemnat vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,3%) şi vânzările de produse nealimentare (+1,1%). Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,1%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 11,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,7%.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *