Simplificări pentru investitorii la bursă. Sebastian Burduja anunță un proiect pentru reducerea impozitului pe câștiguri și reținerea la sursă a taxelor

Bursa Wall Street trader - chris liverani - unsplash Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Deputații PNL Sebastian Burduja, Gabriela Horga, George Tuță și senatorul USR Claudiu Mureșan au depus miercuri un proiect de lege pentru reducerea fiscalității și simplificarea birocrației pentru investițiile pe bursă, în vederea atragerii mai multor investitori individuali.

Proiectul de lege propune reducerea impozitului pe câștig din tranzacții de la 10% la 1%, pentru titluri deținute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deținute mai puțin de un an.

De asemenea, inițiativa propune implementarea unui sistem de reținere la sursă și eliminarea obligativității de declarare a pierderilor, așa cum este în prezent.

Inițiativa legislativă a fost semnată de peste 50 de deputați și senatori PNL, USR, UDMR și PSD.

„Scopul este simplificarea regimului fiscal pentru investitori, ceea ce va duce la creșterea numărului de persoane fizice care investesc pe piața de capital din România, atât în mod direct cât și prin fondurile de investiții. Totodată, sunt vizate creșterea eficienței și a gradului de colectare la bugetul statului a taxelor aferente câștigurilor de capital”, afirmă inițiatorii.

Aceștia susțin că mecanismul actual de calcul, declarare și plată a taxelor din câștigurile de capital este greoi și descurajează investitorii persoane fizice. Deși suntem a doua cea mai mare țară din regiune după Polonia, ca populație, România are între 15.000 și 20.000 de investitori activi în mod direct pe bursă, față de 250.000 câți are Polonia. Peste 300.000 de români dețin investiții în fonduri de obligațiuni (în principal obligațiuni guvernamentale). Profitul anual mediu al acestor investitori este în jurul valorii de 300-400 RON, iar în cazul vânzărilor acești investitori sunt obligați să depună declarații pentru valori de 30-40 RON, în condițiile în care investițiile directe in obligațiuni guvernamentale sunt neimpozabile.

Inițiatorii susțin că impactul bugetar inițial va fi negativ, cuprins între 31 si 49 milioane lei pentru fiecare an, însă afirmă că pe termen lung impactul va fi de fapt pozitiv. „Considerând că, în urma măsurilor fiscale propuse, vor fi redirecționate într-un termen scurt către piața de capital 1 mld. EUR din cele peste 30 mld. EUR depozite bancare nete deținute în momentul de față de către populație, putem spune că s-ar genera, luând în calcul și participarea investitorilor instituționali (străini), finanțări de cel puțin 2 mld. EUR prin piața de capital. Aceste finanțări vor genera profituri adiționale în companiile ce vor fi finanțate de cel puțin 200 mil. EUR (considerând un ROE de 10%), generând mai departe venituri suplimentare anuale de minim 32 mil. EUR la bugetul de stat prin impozitarea acestor profituri adiționale”, arată ei. Pe termen lung, inițiatorii estimează un impact pozitiv de 150 de milioane de euro.

Totodată, inițiatorii susțin că va exista și o simplificare la nivelul Ministerului Finanțelor și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Astfel, se reduce numărul de persoane care ar fi obligate să depună și să completeze declarația unică, ca urmare a reținerii impozitului la sursă de către un număr de 18 societăți de administrare a investițiilor și 23 de societăți de servicii de investiții financiare. În acest context interacțiunea ANAF s-ar realiza doar cu un număr de 41 de societăți comerciale, care astfel ar reține la sursă și ar plăti impozitul pe câștig în fiecare lună, spre deosebire de situația curentă, în care sunt implicați mii de contribuabili, fiecare cu declarații anuale proprii.

Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *