Sucul de portocale, cafeaua și ciocolata ar putea atinge în curând niveluri de preț mai prietenoase cu bugetul familiei, însă grătarul ar putea fi mai scump decât în lunile estivale precedente, factorii geopolitici și noile majorări ale tarifelor de la energie fiind principalii responsabili, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În iunie, prețurile multor produse de bază au scăzut vizibil în mai multe state europene, cum ar fi Germania, care a înregistrat și o diminuare a ratei inflației, aceasta situându-se la 2%.
Acest lucru presupune că, unele alimente care, în ultimul timp păreau a fi la limita luxului pentru mulți consumatori, ar putea deveni în curând mult mai ieftine. De exemplu, prețurile la sucul de portocale, cafea, cacao și zahăr sunt în scădere.
În aceste condiții, am putea vorbi despre un mic dejun mai accesibil. Pe de altă parte, prețurile la carne sunt în creștere, deloc ideal în plin sezon al grătarelor.
Pentru o lungă perioadă de timp, sucul de portocale a fost considerat un produs de lux. Chiar vara trecută, acesta se tranzacționa la niveluri record la bursa futures din New York, când era aproape de două ori mai scump decât la începutul anului. Motivul a fost o criză majoră a culturilor în Brazilia, unul dintre cei mai mari producători din lume. O boală a plantelor, combinată cu seceta, a distrus o mare parte din recoltă. Acum, cererea a scăzut brusc, iar efectul este vizibil asupra prețurilor: în iunie, prețul sucului de portocale a scăzut cu aproape 24%, punctează analiștii XTB.
Micul dejun ar putea fi mai ieftin
Alte produse esențiale pentru micul dejun au devenit, de asemenea, mai ieftine. Prețul cafelei a scăzut cu peste zece procente, iar zahărul, ingredientul esențial din patiseriile dulci, a scăzut cu peste nouă procente. Prețurile la cacao au scăzut, la rândul lor, cu aproximativ patru procente. Deși pot părea modificări minore, este foarte probabil ca prețurile reduse să se reflecte curând și la raft.
Prețurile alimentelor sunt, de obicei, transmise direct comercianților cu amănuntul. Supermarketurile își ajustează adesea prețurile în câteva săptămâni sau câteva luni, în funcție de stocurile existente și de contractele de aprovizionare.
Cu alte cuvinte, micul dejun ar putea deveni în curând mult mai accesibil. Un pahar de suc de portocale, o ceașcă de cafea, un croissant cu ciocolată: toate ar putea fi în curând mai puțin împovărătoare pentru bugetul familiei, subliniază analiștii XTB.
Totuși, dacă vorbim despre cafea și cacao, ar putea dura mai mult timp până când economiile vor apărea pe bonul fiscal, deoarece modificările importante de prețuri în aceste segmente tind să ajungă la consumatori cu o întârziere de două până la șase luni. Motivul este acela că producătorii (cum ar fi cei de produse din ciocolată sau cafea) își epuizează întâi stocurile și, ulterior, transmit modificările de prețuri treptat. Pe piețele premium, cu stocuri mai mici, modificările de preț tind să fie transmise mai rapid.
Vești proaste pentru iubitorii de cotlete de porc
Pe de altă parte, în ceea ce privește carnea, situația nu este la fel de optimistă. Încă de la începutul verii prețurile la carnea de porc și de vită au crescut. De exemplu, în iunie, prețurile en gros pentru carnea de porc au crescut cu aproximativ 8,7 % față de luna precedentă, iar pentru cea de vită cu aproape 5 %. Pentru iubitorii de grătare, veștile sunt proaste, mai ales că, de obicei, cererea atinge cote maxime în timpul verii.
În plus, creșterile de prețuri tind să se producă rapid în acest segment: spre deosebire de produsele prelucrate, carnea este un produs perisabil cu o durată scurtă de valabilitate și nu poate fi depozitată mult timp. De obicei, comercianții cu amănuntul transferă imediat creșterile de costuri. Majoritatea ajustărilor de prețuri au loc în decurs de una până la două luni.
În același timp, întregul lanț de producție (de la creștere la furaje și până la transport) este mai complex și mai costisitor.
Este puțin probabil ca majorarea prețurilor furajelor să fie cauza, deoarece acestea au scăzut recent. Factorii geopolitici sau tarifele la energie sunt, mai degrabă, cauzele, arată analiștii XTB. Dacă sunt introduse noi tarife comerciale anunțate de Donald Trump, acest lucru ar putea produce o presiune suplimentară asupra prețurilor la carne.