Conferința COP 26 privind climatul: China și Statele Unite anunță un acord surpriză

energie verde incalzire globala bec sursa foto: Pexels/ Singkham

China și Statele Unite, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume, au anunțat la COP26 un acord-surpriză, relansând speranțele, cu două zile înainte de finalul acestei conferințe cruciale pentru climat, scrie boursorama.com, care citează agenția AFP.

Concret, Beijingul și Washingtonul au anunțat o “declarație comună privind consolidarea acțiunii climatice”.

“Acest document conține declarații puternice asupra studiilor alarmante ale cercetătorilor, a reducerii emisiilor de carbon și nevoia urgentă de a accelera acțiunile pentru a reuși acest lucru”, a declarat trimisul special american John Kerry.

“Putem cu toții să ne angajăm pe calea unei dezvoltări verzi, cu emisii reduse de carbon și durabilă”, a declarat la rândul său președintele chinez Xi Jinping, într-o conferință virtuală organizată joi, în marja Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (Apec), fără a menționa explicit acest acord.

Într-o declarație comună, primele două puteri economice din lume se angajează să facă mai mult pentru a lupta împotriva încălzirii climatice.

SUA și China promit, fără detalii precise, să adopte “măsuri consolidate pentru a majora ambițiile în anii 2020”, reafirmând atașamentul pentru obiectivele acordului de la Paris, respectiv o limitare a încălzirii sub 2°C în raport cu era preindustrială și, dacă este posibil, la 1,5°C.

Dar omenirea se află în continuare pe o traiectorie „catastfrofală” de încălzire cu 2,7°C, potrivit ONU, iar reuniunea COP26 este considerată crucială pentru lupta împotriva încălzirii climatice.

sursa foto: Pexels/ Singkham

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *