Marea Britanie vrea un răspuns în șase puncte la invazia Rusiei în Ucraina

Boris Johnson Sursa foto: gov.uk

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a cerut sâmbătă altor lideri să se alăture unui plan în șase puncte pentru a răspunde invaziei Ucrainei de către Rusia, de la sprijin umanitar până la provocarea celei mai mari „dureri economice” posibile Moscovei, scriu Reuters și BBC.

„Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internațională bazată pe reguli – trebuie să o apărăm împotriva unei încercări susținute de a rescrie regulile prin forță militară”, a spus Johnson într-un comunicat.

El și-a enumerat obiectivele, care au inclus o coaliție umanitară internațională pentru Ucraina, sprijin pentru autoapărarea acesteia și maximizarea presiunii economice asupra Moscovei.

Johnson a cerut, de asemenea, căi diplomatice pentru detensionare, cu implicarea deplină a guvernului Ucrainei, o securitate mai puternică în zona euro-atlantică și încetarea „normalizării” activităților rusești în Ucraina.

El a stabilit un plan în șase puncte pentru a menține presiunea asupra președintelui rus Vladimir Putin.

Iată ce a spus:

  • Liderii lumii ar trebui să mobilizeze o „coaliție umanitară internațională” pentru Ucraina
  • De asemenea, ar trebui să sprijine Ucraina „în eforturile sale de a-și asigura propria autoapărare”
  • Presiunea economică asupra Rusiei ar trebui crescută
  • Comunitatea internațională trebuie să reziste „normalizării” acțiunilor Rusiei în Ucraina
  • Rezoluțiile diplomatice ale războiului trebuie urmărite, dar numai cu participarea deplină a guvernului legitim al Ucrainei
  • Ar trebui să existe o „campanie rapidă de consolidare a securității și rezilienței” în rândul țărilor NATO

Johnson este de asemenea așteptat să-și transmită mesajul la întâlnirile cu premierul canadian Justin Trudeau și prim-ministrul olandez Mark Rutte, luni, la Downing Street.

După întâlnirea luni, Johnson urmează să-i găzduiască marți pe lideri din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia – țări care se confruntă cu un aflux de refugiați cauzat de invazie.

Marea Britanie intenționează să acționeze mai repede pentru a sancționa oamenii de afaceri ruși prin noi măsuri care vor fi trimise luni parlamentului.

Sursa foto: gov.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *