Washingtonul face un pas înapoi și propune un impozit minim de cel puțin 15% pe profitul companiilor

Taxe pixabay.com

Departamentul american al Trezoreriei a anunțat joi că a propus o rată minimă de impozitare pentru companii de cel puțin 15%, făcând astfel un pas înapoi față de obiectivul inițial care anunța un impozit de 21%, în cadrul unei reuniuni a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, anunță agenția Reuters, preluată de boursorama.

Într-un comunicat, departamentul a „subliniat că 15% este un nivel minimal” și că discuțiile vor continua cu obiectivul de a fi “ambițioase” și de a revedea acest nivel în creștere.

În aprilie, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a prezentat o rată minimă de impozitare la nivel mondial de 21%, în cadrul proiectului președintelui american Joe Biden de a cheltui 2.200 de miliarde de dolari pentru infrastructuri în Statele Unite.

O serie de țări, în principal Franța și Germania, au susținut propunerea SUA de a taxa multinaționalele cu 21%, dar altele au afirmat că nivelul este prea ridicat.

Un nivel al impozitului de 21% ar fi putut fi problematic inclusiv pentru România, care are unele dintre cele mai mici cote de impozitare aplicate companiilor. În România, impozitul pe profit este de 16%, cu excepția microîntreprinderilor, care plătesc impozit pe venit.

Precedentele discuții din cadrul OCDE s-au concentrat pe o rată de impozitare de circa 12,5%, respectiv cea practicată în prezent de Irlanda.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *