A doua cea mai mare bancă elvețiană, din nou în mijlocul unui scandal. Credit Suisse le-a cerut investitorilor să distrugă documente privind iahturile și avioanele private ale oligarhilor ruși

Suisse Secrets Sursa foto: OCCRP

Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă din Elveția, este din nou în mijlocul unui scandal după ce Financial Times a dezvăluit că le-a cerut investitorilor să distrugă documentele referitoare la iahturile și avioanele private ale celor mai bogați clienți ai săi, în încercarea de a opri scurgeri de informații despre o unitate a băncii care a acordat împrumuturi oligarhilor care au fost ulterior sancționați.

Investitorii au primit săptămâna aceasta scrisori de la banca elvețiană prin care Credit Suisse le solicită să distrugă documentele referitoare la o securitizare a împrumuturilor susținute cu „avioane, iahturi, imobiliare și/sau active financiare”, potrivit unor surse care au primit cererea.

Scrisorile le spun investitorilor să „distrugă și să șteargă definitiv” orice informații confidențiale furnizate anterior de Credit Suisse în legătură cu tranzacția, invocând o „scurgere recentă de date către mass-media”.

Securizarea portofoliului de credite către oligarhi şi moguli, având ca garanţie avioane private, iahturi, real-estate şi active financiare, a fost făcută de o unitate a băncii care înainte a fost bombardată de sancţiuni.

FT a dezvăluit că o treime din împrumuturile Credit Suisse pentru iahturi și avioane în 2017 și 2018 au fost „legate de sancțiunile SUA împotriva oligarhilor ruși”.

Scrisorile Credit Suisse au fost trimise într-o săptămână în care SUA, Marea Britanie și UE au lansat un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Încercarea de a opri clienții să scurgă informații confidențiale a venit după ce Credit Suisse a fost lovit și de o scurgere extraordinară de documente care detaliază conturile a 30.000 dintre clienții săi. Așa-numitele documente „Suisse Secrets” au dat puțin la o parte vălul secretului bancar elvețian, dezvăluind legăturile creditorului cu oligarhii, oficialii guvernamentali corupți și traficanții de droguri.

Elveția a anunțat luni că intenționează să egaleze sancțiunile UE împotriva Rusiei, întrerupând tradiția sa îndelungată de neutralitate politică.

Sursa foto: OCCRP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *