A doua centură la Giurgiu: Consiliul Județean a lansat licitația pentru execuția Centurii Giurgiu Vest/ Proiectul de 300 de milioane lei a fost preluat de la CNAIR

Centura Giurgiu autostrada nemțească beton rezistă la caniculă

Consiliul Județean Giurgiu a lansat licitația pentru execuția Centurii Giurgiu Vest, o șosea cu o lungime de 12 kilometri și o valoare de aproximativ 300 milioane lei.

Proiectul Centurii Giurgiu Vest a fost preluat de la CNAIR prin Ordonanța care a permis descentralizarea în Transporturi și trebuie terminat până în decembrie 2023 pentru decontarea lucrărilor cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), potrivit documentației din SEAP.

Este, însă, aproape imposibilă respectarea calendarului POIM (decembrie 2023), execuția fiind eșalonată pe 36 de luni, conform indicatorilor tehnici aprobați.

Pe partea de Est, municipiul Giurgiu are o centură, un Drum de Legătură între DN 5 și Podul Giurgiu Ruse deschis în decembrie 2021 care preia traficul de tranzit spre principala vamă cu Bulgaria.

Varianta Giurgiu Vest are Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic finalizate, iar indicatorii tehnico economici pentru investiție au fost aprobați încă din februarie 2021. Șoseaua are 12 kilometri, două benzi/sens cu separator median și viteză de proiectare de 100 km/h.

Cele mai dificile structuri sunt pasajele peste liniile de tren București – Giurgiu și Videle – Giurgiu cu 404 metri, respectiv 496 metri.

„Traseul varintei ocolitoare se desprinde din DN 5 din sensul giratoriu al obiectivului “Drum de legatura DN 5 km 60+500 – Soseaua de centura – Pod Prieteniei km 61+400” continua pe terenuri agricole, la km 1+000 traverseaza magistrala C.F. 903 Bucuresti – Giurgiu cu un pasaj, dupa care se indreapta catre DC 115 si magistrala C.F. 902 Bucuresti – Videle pe care le traverseaza prin intermediul unui pasaj. Traseul se continua pe terenuri agricole, intersecteaza pe rand, la nivel, DN 5B, DJ 503, DJ 504 unde sunt prevazute amenajari de tip giratoriu. Intre DJ 504 si DN 5C se prevede traversarea canalului de irigatii Giurgiu – Razmiresti cu un pod, urmand ca traseul sa se finalizeze in DN 5C – km 3+900, unde se va realiza un sens giratoriu. Pentru amenajarea in plan a traseului au fost utilizate curbe cu raza cuprinse intre 650 m si 2.500 m. Traseul variantei are o lungime totala de 12,068 km”.

”Scopul principal al acestei investitii este de a asigura legatura directa cu punctul vamal servind ca si varianta de ocolire a Municipiului Giurgiu, asigurand astfel conexiunea rutiera intre DN5, DN5B, DN5C, DJ503, DJ504 si DC115 si punctul de trecere a frontierei Giurgiu”.

Potrivit documentelor oficiale CNAIR, termenul estimat de finalizare pentru Centura Giurgiu Vest este 2025.

Sursa Foto : CNAIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *