Conferința Economedia A.I. PLAY. Sondaj: Aproape jumătate dintre respondenți percep inteligența artificială ca fiind pozitivă, dar 35% sunt îngrijorați pentru locurile lor de muncă. 59% cred că IA poate ajuta la dezvoltarea unei afaceri

inteligenta artificiala, AI, roboti, chatgpt, chabot

Aproape jumătate dintre respondenții unui sondaj de specialitate (46%) percep inteligența artificială drept pozitivă, 35% sunt îngrijorați și foarte îngrijorați că inteligența artificială le va lua locul de muncă, iar 59% cred că IA poate ajuta la dezvoltarea unei afaceri. Datele sunt rezultatele unui sondaj realizat de The Center pentru Economedia. Sondajul a fost realizat cu ocazia conferinței Economedia AI PLAY în business și administrație. Găsești toate articolele pe acest subiect aici.

Prin acest sondaj, am dorit să înțelegem care este percepția publică asupra inteligenței artificiale, cât de utilizate sunt instrumentele de inteligență artificială, scopurile și domeniile în care sunt folosite, dacă angajații sunt îngrijorați că inteligența artificială le va ocupa locul de muncă și percepțiile asupra companiilor care folosesc inteligența artificială.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 15-24 noiembrie, iar la întrebări au răspuns 901 de persoane.

Conform acestui sondaj, 46% dintre respondenți percep inteligența artificială drept pozitivă, 35% sunt îngrijorați și foarte îngrijorați că inteligența artificială le va lua locul de muncă, iar 59% cred că AI poate ajuta la dezvoltarea unei afaceri.

Dintre cei care spun că percep inteligența artificială mai degrabă pozitiv, cei mai mulți (60%) sunt tineri (18-30 de ani).

În ceea ce privește posibilitatea ca AI să le ia angajaților locul de muncă, dintre cei care nu sunt deloc îngrijorați cei mai mulți sunt tot tineri.

Merită menționat de asemenea că doar 36% dintre respondenți au folosit până acum instrumente de inteligență artificială. Dintre aceștia, aproape o treime (31%) au folosit IA pentru a face analize și interpretări, 12% spun că au folosit tehnologia ca să răspundă la mail sau mesaje în locul lor, iar 9% au apelat la IA chiar pentru a primi sfaturi în domeniul financiar.

Rezultate interesante au apărut la întrebarea “Aveți încredere într-o companie care folosește AI?” Astfel, 44% spun că mai degrabă au încredere și aproape tot atâția (42%) spun că mai degrabă nu au încredere.  12% dintre respondenți spun că nu pot aprecia în acest moment.

În ceea ce privește domeniile în care ar trebui folosită inteligența artificială, cei mai mulți consideră că în marketing, sănătate și publicitate.

Despre îngrijorări:

Sondajul mai relevă că mulți dintre români apreciază impactul pozitiv al tehnologiei în dezvoltarea afacerilor. 59% dintre respondenți cred că AI poate ajuta la dezvoltarea unei afaceri și peste jumătate (53%) cred că IA poate ajuta ca nevoile clienților să fie abordate mai bine.

Citește integral sondajul AICI.

Photo 129803252 © ProductionPerig | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *