Acțiunile băncilor franceze, în scădere cu peste 5%, după anunțarea alegerilor anticipate

Bursa Wall Street trader - chris liverani - unsplash Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Acţiunile băncilor franceze BNP Paribas SA şi Societe Generale SA au înregistrat luni scăderi de peste 5%, ceea ce a dus bursa de la Paris pe minus, după ce preşedintele Emmanuel Macron a anunţat organizarea de alegeri anticipate, în urma rezultatelor slabe la alegerile europarlamentare, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Scăderile înregistrate de acţiunile băncilor franceze s-au repercutat asupra indicilor bursieri europeni, indicele Stoxx 600 afişând o scădere de 0,6% în jurul orei 09.43 a.m. La bursa de la Paris majoritatea sectoarelor înregistrau scăderi astfel că indicele general CAC 40 Index a deschis şedinţă cu un minus de 2,4%. Pe lângă titlurile bancare, şi acţiunile companiilor franceze din sectorul construcţiilor şi materialelor înregistrau scăderi semnificative.

Rezultatele preliminare ale alegerile europarlamentare din Franţa arată că pe primul loc s-a clasat formaţiunea de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), care cu 32% din voturi este cu mult în faţa partidului preşedintelui Macron.

Alexandre Hezez, director de investiţii la Group Richelieu, spune că sectorul bancar ar urma să fie cel mai afectat din cauza potenţialului pentru înmulţirea îngrijorărilor cu privire la finanţele publice ale Franţei. “O consecinţă este acea că reformele vor fi mai greu de implementat în Franţa, şi aşa cum am vazut în cazul retrogradării S&P, există îngrijorări cu privire la sustenabilitatea datoriei Franţei”, a spus Hezez.

Rezultatele alegerilor europarlamentare au alimentat îngrijorările la nivelul întregului continent, astfel că moneda euro a atins cea mai scăzută valoare în raport cu dolarul din ultima lună. Moneda unică s-a depreciat luni cu 0,5%, până la un curs de 1,0751 dolari.

Moneda euro ar putea să scadă până la un curs de 1,05 dolari în trimestrul al treilea, susţine Alvin Tan, analist la RBC Capital Markets în Singapore. „Riscurile politice sunt din nou în creştere pentru euro”, spune Alvin Tan.

Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *