Acțiunile First Republic scad în ciuda unui acord de salvare de 30 de miliarde de dolari

Redacția mart. 17, 2023 0 comentarii
bursa actiuni

Acțiunile First Republic Bank au scăzut vineri, în ciuda faptului că cele mai mari bănci americane s-au reunit pentru a depune peste 30 de miliarde de dolari pentru a-i consolida finanțele și pentru a preveni o a treia prăbușire a unei bănci americane într-o săptămână, scrie Financial Times.

Acțiunile First Republic au scăzut cu 11,8%, la 30,23 dolari, după ce joi au închis cu 10%, la 34,27 dolari.

Mișcarea sugerează că investitorii au încă întrebări cu privire la First Republic, în pofida acordului de salvare orchestrat de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, și președintele Rezervei Federale, Jay Powell.

Potrivit unor surse CNN, la discuțiile de joi au participat bănci de pe Wall Street, printre care JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo și Citigroup.

Problemele băncii reflectă îngrijorările continue cu privire la sistemul bancar în urma prăbușirii Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Atât Fitch Ratings, cât și S&P Global Ratings au retrogradat miercuri ratingul de credit al First Republic Bank din cauza îngrijorărilor că deponenții și-ar putea retrage banii.

Multe bănci regionale, inclusiv First Republic, au sume mari de depozite neasigurate peste limita de 250.000 de dolari a FDIC. Deși nu se apropie de procentul masiv de depozite neasigurate al SVB (94% din total), First Republic are un procent considerabil de 68% din totalul depozitelor care nu sunt asigurate, potrivit S&P Global.

Acest lucru i-a determinat pe mulți clienți să părăsească din bancă și să își plaseze banii în altă parte, ceea ce a creat o problemă pentru First Republic: Aceasta trebuie să împrumute bani sau să vândă active pentru a le plăti clienților depozitele în numerar.

Pentru a face bani, băncile folosesc o parte din depozitele clienților pentru a acorda împrumuturi altor clienți. Dar First Republic are un raport neobișnuit de mare, de 111% între pasive și depozite, potrivit S&P Global. Aceasta înseamnă că banca a împrumutat mai mulți bani decât are în depozite de la clienți, ceea ce o face un pariu deosebit de riscant pentru investitori.

Rezerva Federală a creat un sistem de împrumuturi menit să împiedice falimentul băncilor regionale după prăbușirea SVB. Mecanismul va permite băncilor să dea Fed-ului obligațiunile lor de trezorerie ca garanție pentru împrumuturi pe un an. În schimb, Fed va da băncilor valoarea pe care acestea au plătit-o pentru obligațiunile de trezorerie, care s-au prăbușit în ultimul an, pe măsură ce Fed a crescut ratele dobânzilor.

Această intervenție federală extraordinară pare să fi fost insuficientă pentru a menține investitorii mulțumiți.

Duminică, First Republic a anunțat un acord cu JPMorgan pentru a obține acces rapid la numerar în caz de nevoie, iar banca a declarat apoi că are active neutilizate în valoare de 70 de miliarde de dolari pe care le-ar putea folosi rapid pentru a plăti retragerile clienților în caz de nevoie.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *