Activitatea companiilor de construcții din Marea Britanie a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2020

caramida, constructii, muncitor Sursa foto: Pixabay

Companiile de construcții din Marea Britanie au raportat în ianuarie cea mai slabă lună din ultimii doi ani, în condițiile în care creșterea ratelor dobânzilor a redus activitatea de construcție de locuințe, potivit unui donsaj, scrie Financial Times.

Indicele S&P Global/Cips al managerilor de achiziții în domeniul construcțiilor a scăzut la 48,4 în ianuarie, de la 48,8 în decembrie, coborând și mai mult sub pragul de 50 de puncte care indică contracția sectorului.

Indicele a atins cel mai scăzut nivel din mai 2020, când debutul pandemiei Covid-19 a încetinit activitatea de construcții până la o stagnare.

Datele, publicate luni, vin după ce Banca Angliei a majorat săptămâna trecută ratele dobânzilor la 4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, în încercarea de a limita inflația ridicată.

Rezultatele sondajului au fost aduse în jos de o scădere abruptă a indicelui construcțiilor de locuințe, înregistrat la 44,8%, precum și de o scădere a lucrărilor de inginerie și a proiectelor comerciale.

Tim Moore, director economic la S&P Global Market Intelligence, a declarat că există totuși „semnale pozitive” pentru perspectivele pe termen lung în acest sector, întrucât așteptările privind activitatea comercială își revin.

Aproximativ 43% dintre respondenții la sondaj au anticipat o creștere a activității de afaceri în anul următor, indicele de încredere revenind de la minimul ultimelor 31 de luni din decembrie 2022.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *