Adriana Iftime, director general PSC: PNRR nu va funcționa pentru piața construcțiilor în acest an

constructii, santier, muncitori Sursa foto: Facebook/ FMI

România avea în 1989 circa 800.000 de muncitori în construcții, cifră care scăzuse la 620.000 în 2008, iar anul trecut, grație facilităților fiscale ajunsese la 420.000 după mulți ani de stagnare la 320.000-350.000. După părerea Adrianei Iftime directorul general al Patronatului Societăților de Construcții (PSC), anul acesta numărul lor va scădea așa cum s-a întâmplat și la începutul anului trecut.

„Un fapt, pozitiv, deși numai pozitiv nu e, e faptul că în 2022, nu se va face nimic din PNRR, până nu se închid toate discuțiile, nu se fac licitațiile și asa mai departe. Pozitiv e doar pentru dezvoltatori, care vor avea la dispoziție mai multă forță de muncă. O problemă uriașă e faptul că pe șantierele din Occident sunt circa 700.000 de muncitori români, și dacă se desființează facilitățile fiscale numărul lor va crește”, spune Iftime, la o conferință Bucharest Real Estate Club.

Potrivit Adrianei Iftime, în zona constructorilor situația e un pic mai gri decât în alte zone. Peste criza sanitară s-a suprapus criza prețurilor materialelor de construcții, exista deja criza forței de muncă, iar acum a apărut și criza din energie.

În primul an de pandemie, constructorii au continuat să lucreze aproape normal. Au avut, însă, problema forței de muncă și uneori scădea productivitatea, din cauza stării de frica indusă de autorități și de media care a generat presiune psihologica.

„Creșterea de prețuri ale materialelor de construcții care a început pe la sfârșitul anului 2020, s-a extins pe tot anul trecut, iar România importă 70% dintre ele, inclusiv materie primă pentru cei care fabrică aici. De altfel, nu producem nici măcar saci de hârtie pentru materiale de construcții pulbere și din cauza pandemiei am rămas un timp fără pentru că le importam din Bulgaria”, susține Iftime.

Prețurile au început să crească serios la începutul anului, au stagnat din mai, în iulie, iar din septembrie au reînceput să crească. Iar acum a apărut și criza prețurilor din energie, și, ca să fie tacâmul complet, Ucraina, o sursa de materiale de construcții pentru România e într-o situație delicată din cauza atacului rus.

Potrivit Adrianei Iftime, se va construi, evident, mai scump. Probabil, dezvoltatorii vor echilibra cumva prețurile, o parte dintre majorări le vor suporta ei, o altă parte va fi transferată clienților prin scumpiri ale apartamentelor.

„Cert e ca prețurile vor continua să crească. Avem și criza forței de muncă, pentru că muncitorii au plecat iar masiv la începutul acestui an. Un eveniment ca cel care se întâmpla în Ucraina ne face și el probleme, mai ales că importăm materiale de construcții de acolo. În fine impredictibilitatea va continua și în acest an”, conchide Adriana Iftime.

Sursa foto: Facebook/ FMI

Comentarii

 1. PNRR nu va funcționa pentru Nimic în acest an!

  Toate raman la stadiul de Proiect!

  S-au tras niste bani si stau cu ei in rezerva valutara BNR.

  A 7, A 8 sunt moarte!

  Grindeanu e ocupat cu numirile de coafeze, ospatati, sau de Grebla in Consiliile de Administratie pentru modeste sume de 15000 lei lunar!

  Au inceput cu protocoale intre Consiliile Judetene pntru proiecte de sifonare a fondurilor europene!

  2022 e ca si terminat pentru orice oroiect de investitii din PNRR!
  Apoi scadenta proiectelor e maxim 2026!
  Tic,tac!

  Grindeanu si iar Grindeanu se cearta la Tv si isi scuza incapacitatea de a intelege proiectele lui Drula.
  El nu are nicun proiect pentru Ro!

  Presa se gudura ca mai ia cate un interviu cu aceste personaje sinistre pentru Ro!
  Ca atunci cand Elena Udrea se ocupa de sali de sport in mediul rural depopulat pentru mosi si babe!

  PNRR este un mare fâs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *