Afacerile business-urilor din zona euro scad la cel mai mic nivel din ultimele 17 luni, sporind temerile de recesiune

Redacția iul. 23, 2022 0 comentarii
recesiune

Afacerile companiilor din zona euro au intrat în recesiune pentru prima dată din februarie 2021, după ce companiile au fost afectate de scăderea comenzilor și de creșterea prețurilor, alimentând așteptările economiștilor privind o recesiune în acest an, scrie Financial Times.

Temerile că țările din zona euro, 19 la număr, se îndreaptă spre o încetinire bruscă au fost întărite de calculele realizate de  S&P Global pentru luna iulie, care a arătat vineri că atât producția, cât și comenzile noi au scăzut pentru prima dată de la începutul anului 2021.

Perspectivele pentru zona euro s-au înrăutățit în ultimele săptămâni după ce Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor mai mult decât se aștepta, în timp ce Rusia comprimă livrările de gaze naturale către Europa, Italia se află în mijlocul unei crize politice, iar inflația record erodează cheltuielile gospodăriilor.

Indicele PMI compozit, care măsoară activitatea atât în sectorul serviciilor, cât și în cel al producției din zona euro, a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni, de la 52 în iunie, la 49,4. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o valoare de 51.

Este pentru prima dată când indicele a scăzut sub pragul crucial de 50, care separă creșterea de contracție, din februarie 2021, când întreprinderile încă se confruntau cu restricțiile Covid-19.

Euro a scăzut cu 0,7% în raport cu dolarul american, la 1,015 dolari. Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a scăzut, de asemenea, la 1,07%, cel mai scăzut nivel din luna mai, pe fondul așteptărilor tot mai mari că o recesiune va determina BCE să nu mai crească ratele mai devreme decât se așteaptă. Randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Italiei a scăzut și el, dar diferența față de Germania s-a mărit la 2,3 puncte procentuale, aproape de maximul ultimilor trei ani înregistrat luna trecută.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.