AFM a aprobat 23 de dosare pentru instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice în valoare de 33,8 milioane de lei

statii incarcare, masini electrice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a acceptat un dosar depus de Primăria Municipiului Ploiești, în valoare de 2,4 milioane de lei, în cadrul Programului Stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice în municipiile reședințe de județ.

Până acum, în cadrul acestui program au fost aprobate în total 23 dosare în valoare de 33,8 milioane de lei pentru un număr de 186 stații de reîncărcare cu un număr de 390 puncte de reîncărcare rapidă aferente.

Cele 23 dosare de finanțare aprobate sunt depuse de municipiile Zalău, Piatra Neamț, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Oradea, Baia Mare, Focșani, Satu Mare, Reșița, Giurgiu, Călărași, Slatina, Timișoara, Alba Iulia, Suceava, Galați, Brașov, Deva, Brăila,  Constanța, Sibiu și Ploiești.

Zece țări europene, printre care și România, nu au nici măcar o stație de încărcare pentru mașini electrice la 100 de kilometri de drum, arată o analiză a Asociației constructorilor europeni de automobile (ACEA). Toate aceste țări, cu excepția Ungariei, au o cotă de piață a mașinilor electrice de sub 3%.

18 state membre ale UE au sub cinci stații de încărcare la fiecare 100 km de drum și doar patru au peste 10 astfel de stații la 100 km de drum.

„Consumatorii nu vor putea să treacă la vehicule cu emisii zero dacă nu există suficiente stații de încărcare de-a lungul drumurilor pe care conduc”, a avertizat directorul general al ACEA, Eric-Mark Huitema.

Țările cu cele mai puține stații de încărcare la 100 km

  • Lituania (0,2)
  • Grecia (0,2)
  • Polonia (0,4)
  • Letonia (0,5)
  • Romania (0,5)

Sursa foto: OMV

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.