Africa de Sud se aşteaptă la creşterea exporturilor de citrice în acest an

citrice, lămâi Sursă foto: Unsplash

Africa de Sud se aşteaptă la creşterea exporturilor de citrice în acest an, pe măsură ce arborii tineri vor începe să dea roade, ceea ce va ajuta la diminuarea impactului problemelor cu infrastructura şi al costurilor mai mari cu inputurile, a estimat marţi Asociaţia naţională a cultivatorilor de citrice, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Al doilea mare exportator de citrice, după Spania, se confruntă cu o criză de electricitate provocată de frecventele întreruperi în furnizarea de electricitate, din cauza termocentralelor pe cărbune vechi. La acestea se adaugă şi ineficienţele apărute în transportul feroviar de marfă şi operaţiunile portuare, din cauza lipsei investiţiilor ce ar trebui făcute de firma de logistică Transnet, companie de stat, care creează frustrări în rândul exportatorilor sud-africani de materii prime.

Cu toate acestea, Asociaţia cultivatorilor de citrice din Africa de Sud (CGA) se aşteaptă la o creştere de 12% a exporturilor de portocale, până la 58 de milioane de cutii, şi la un avans de 14% al exporturilor de grapefruit, până la 16,7 milioane de cutii, graţie în principal livrărilor spre China.

În paralel, însă, Africa de Sud, care anul trecut a livrat un număr total de 165,1 milioane de cutii de citrice, se confruntă şi cu provocările care au legătură cu normele Uniunii Europene, care cer tratamentul la rece al citricelor înainte de export, pentru a combate diferiţi dăunători, precum molia citricelor (FCM) şi o ciupercă ce provoacă pete negre pe coaja citricelor.

CGA presează Guvernul sud-african să ceară înfiinţarea unui grup independent de experţi care să se pronunţe asupra primei plângeri formulate la Organizaţia Mondială a Comerţului în anul 2022, împotriva măsurilor cerute de UE pentru combaterea moliei citricelor (FCM). De asemenea, CGA a cerut Guvernului sud-african să demareze o altă plângere la OMC împotriva reglementărilor Uniunii Europene privind o ciupercă ce provoacă pete negre pe coaja citricelor.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *