Agenția de rating Fitch: O creştere economică slabă şi creşterea costurilor cu împrumuturilor ar putea pune presiuni asupra perspectivelor pentru statele de pe pieţele emergente în 2023

Redacția ian. 19, 2023 0 comentarii
Calcul economie contabilitate bani

O creştere economică slabă şi creşterea costurilor cu împrumuturilor ar putea pune presiuni asupra perspectivelor pentru statele de pe pieţele emergente în 2023, a avertizat joi agenţia de evaluare Fitch, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Presiunile asupra finanţelor publice şi, în multe cazuri, agravarea riscurilor politici afectează şi ele perspectivele pentru statele emergente în 2023, adaugă Fitch.

„La fel ca şi în 2022, vor fi cazuri de provocări în obţinerea de finanţare de urgenţă pentru pieţele emergente mici şi de frontieră, chiar şi în moneda locală” se arată în raportul Fitch.

„Numărul record de state emergente care au un rating de tip ‘CCC+’ sau mai mic înseamnă că noi cazuri de incapacitate de plată sunt posibile”, adaugă agenţia de evaluare.

Din punct de vedere geografic, Europa emergentă, Asia şi Africa sub-sahariană sunt în opinia Fitch regiuni cu o perspectivă care se “deteriorează”, în timp ce Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi de Est, alături de America Latină au o perspectivă “neutră”.

Efectele inflaţiei vor continua să persiste în bilanţurile guvernamentale, pe fondul prelungirii efectelor indexării salariilor şi beneficiilor sociale, se mai arată în raport.

„Fitch se aşteaptă ca ritmul consolidării fiscale să încetinească în 2023, peste 40% din portofoliul de state emergente cărora le acordăm un rating urmând să înregistreze deficite mai mari sau surplusuri mai mici decât în 2022″, subliniază agenţia de evaluare.

O veste bună ar putea veni din partea unei normalizări mai rapide a inflaţiei, care ar putea aduce şi o modificare mai rapidă a direcţiei politicii monetare urmate de băncile centrale din întreaga lume şi ar duce dolarul american mai jos. Cu toate acestea, Fitch avertizează că niciunul din aceste elemente nu este inclus în scenariul său de bază pentru anul 2023.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *