Agenția Internațională pentru Energie: Piaţa mondială a petrolului va înregistra un uşor excedent de aprovizionare în 2024

petrol Sursă foto: Unsplash

Piaţa mondială a petrolului va înregistra un uşor excedent de aprovizionare în 2024, chiar dacă ţările membre ale OPEC+ îşi prelungesc reducerile livrărilor anul viitor, a declarat marţi şefa diviziei de industrie şi pieţe petroliere a Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), pentru Reuters, transmite News.ro.

În acest moment însă, piaţa petrolului este în deficit, iar stocurile scad ”într-un ritm rapid”, a spus Toril Bosoni, șefa diviziei Industrie și piețe petroliere, în marja unei conferinţe de la Oslo.

”Stocurile globale de petrol sunt la niveluri scăzute, ceea ce înseamnă că riscaţi o volatilitate crescută dacă există surprize fie din partea cererii, fie din partea ofertei”, a adăugat ea.

OPEC+ urmează să ia în considerare dacă să facă reduceri suplimentare ale livrărilor de petrol atunci când grupul se va reuni la sfârşitul acestei luni, au declarat trei surse OPEC+ pentru Reuters, după ce preţurile au scăzut cu aproximativ 16% de la sfârşitul lunii septembrie.

Preţul petrolului Brent a scăzut la aproximativ 82 de dolari pe baril, de la un maxim din 2023 atins în septembrie, de aproape 98 de dolari.

Îngrijorarea cu privire la cerere şi un posibil excedent anul viitor au exercitat presiuni asupra preţurilor, în ciuda sprijinului din partea reducerilor OPEC+ şi a conflictului din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită, Rusia şi alţi membri ai OPEC+ au promis deja reduceri totale ale livrărilor de petrol de 5,16 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 5% din cererea globală zilnică, într-o serie de paşi care au început la sfârşitul anului 2022.

Reducerile includ 3,66 milioane bpd de către OPEC+ şi reduceri suplimentare voluntare din partea Arabiei Saudite şi Rusiei.

La ultima sa întâlnire de politică din iunie, OPEC+ a convenit asupra unui acord larg pentru limitarea ofertei în 2024, iar Arabia Saudită a promis o reducere voluntară a producţiei pentru iulie de 1 milion de barili pe zi, pe care a prelungit-o până la sfârşitul lui 2023.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *