Ajustați temperatura aerului condiţionat şi să conduceți mai încet, pentru a plăti mai puțin pe energie, recomandă Agenţia Internaţională a Energiei

Redacția apr. 21, 2022 1 comentarii
calorifer, incalzire, energie termica, repartitor caldura

Ajustarea setărilor boilerului, reducerea vitezei de rulare şi renunţarea la zborurile cu avionul pe distanţe mici în favoarea călătoriilor cu trenul sunt câteva dintre recomandările Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) pentru consumatorii care vor să-şi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi micşoreze facturile, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Economisirea energiei este de mult timp o cerinţă pentru atingerea obiectivelor climatice, însă explozia facturilor şi urgenţa reducerii dependenţei de combustibilii fosili ruseşti, după invadarea Ucrainei, au împins acest subiect pe agenda politică.

Într-un ghid lansat joi împreună cu Comisia Europeană, IEA a recomandat europenilor să lucreze de acasă, atunci când este posibil, să folosească în comun automobilele, să evite să conducă duminica în marile oraşe, să utilizeze bicicletele, transportul în comun sau să meargă mai mult pe jos.

IEA susţine că dacă aceste recomandări vor fi respectate, o gospodărie tipică din UE ar putea economisi 450 de euro pe an la factura la energie, în funcţie de tipul de locuinţă şi de automobilul pe care îl deţine.

Simpla reducere a temperaturii termostatului cu un grad Celsius ar aduce economii de 70 de euro pe an la factura la încălzire.

Reducerea cu 10 kilometri pe oră a vitezei de rulare pe autostradă ar aduce alte economii de 60 de euro pe an la carburanţi.

Dacă aceste măsuri ar fi aplicate la nivelul UE, ar permite economisirea a 220 de milioane de barili de petrol şi a 17 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, susţine IEA.

Blocul comunitar a promis că va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, însă pe termen scurt rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.âO serie de guverne europene precum cele din Austria şi Luxemburg au salutat recomandările IEA deşi ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a spus că este nevoie de o acţiune la nivelul UE, precum reducerea limitei de viteză, pentru a se asigura că recomandările sunt respectate.

„Trebuie să fie ceva mai mult decât o acţiune voluntară”, a declarat şi Patrick Graichen, secretar de stat la Ministerul federal pentru Afaceri Economice şi Climă.

Autorităţile italiene au anunţat miercuri că vor impune o limită cu privire la temperatura la care vor funcţiona instalaţiile de aer condiţionat din clădirile publice însă până acum puţine ţări au cerut cetăţenilor lor să utilizeze mai puţină energie, chiar dac se grăbesc să îşi umple depozitele de gaze înainte de următoarea iarnă şi se pregătesc să facă faţă unor posibile întreruperi în aprovizionarea cu energie din Rusia.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Multumesc pentru sugestie IEA . Nu detin autoturism personal ( nu folosesc vreunul ) si nu folosesc aer conditionat . Mai ai vreo sugestie pentru mine ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *