Alstom și o asociere între Astra și chinezi vor să livreze 20 de trenuri electrice inter-regionale

Carmen Radu apr. 20, 2021 0 comentarii
alstom trenuri

Alstom Feroviaria SpA şi asocierea dintre firma chinezeaască CRRC Qingdao Sifang și Astra Vagoane Călători SA vor să livreze 20 de trenuri electrice destinate transportului inter-regional de călători, informează Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), într-un comunicat de presă.

„(…) la data de 19 aprilie 2021, ora 15:00, a expirat termenul până la care se puteau depune oferte în licitaţia organizată pentru achiziţia a 20 de rame electrice RE-IR destinate transportului inter-regional de călători. La deschiderea ofertelor de către comisia de evaluare, ce a avut loc în aceeaşi zi, la ora 15:30, dintre ceIe 17 companii înscrise, documentaţia a fost transmisă de două societăţi: Alstom Ferroviaria S.p.A., Asocierea CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd – Astra Vagoane Călători S.A.”, se menţionează în comunicat.

O nouă licitație pentru cele 20 de rame electrice a fost lansată recent, ea fiind anulată deja de două ori de către ARF, după îndelungi contestaţii la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi în justiţie, din partea Astra și a companiei chineze, care reclamau sistemul discriminatoriu de punctare a ofertelor.

ARF precizează că procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică privind achiziţia de material rulant nou destinat transportului public inter-regional feroviar de călători RE- IR a fost demarată la data de 3 aprilie 2020.

Potrivit sursei citate, procedura a făcut obiectul unor contestaţii formulate de către potenţialii ofertanţi, în principal de producătorul chinez CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd., fapt care a determinat ca deciziile irevocabile ale Curţii de Apel Bucureşti să ducă la schimbarea majoră a unor criterii tehnice de atribuire şi a unor cerinţe privind eliminarea obligativităţii demonstrării unor principii esenţiale de către ofertanţi.

Finanţarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi bugetul de stat, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul 1,311 miliarde de lei şi 3,714 miliarde de lei (fără TVA) – contravaloarea a 20 rame electrice inter-regionale RE-IR şi mentenanţa acestora asigurată pe o durată de 15 ani, cu posibilitatea dublării cantităţii şi perioadei de mentenanţă.

Sursa foto: Alstom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *