Amazon creează controverse uriașe în SUA, după ce a anunțat că vrea să conecteze fiecare dispozitiv într-o uriașă rețea wireless. Clienții au doar o săptămână la dispoziție să refuze

amazon românia

Gigantul Amazon a anunțat un plan de a conecta dispozitivele companiei din Statele Unite într-o uriașă rețea wireless partajată, ca parte a planului companiei de a remedia problemele de conexiune ale dispozitivelor sale inteligente. Mișcarea a stârnit controverse, mai ales din cauza faptului că utilizatorii vor avea la dispoziție o singură săptămână să refuze această caracteristică, scrie The Guardian.

Propunerea, denumită Amazon Sidewalk, implică utilizarea dispozitivelor companiei pentru a construi „rețele mesh” la nivelul unui întreg oraș, ceea ce va ajuta la simplificarea procesului de configurare a dispozitivelor noi, menținerea lor online chiar dacă sunt în afara razei de acces la internet și extinderea ariei dispozitivelor de urmărire.

  • O „rețea mesh” (rețea de tip plasă) este formată din dispozitive asemănătoare cu un router (numite noduri), care lucrează împreună pentru a oferi o rețea wireless într-o anumită zonă.

Practic, va fi creată o rețea cu lățime de bandă redusă utilizând dispozitive inteligente, cum ar fi Amazon Echoes și camere de securitate Ring. Asta va însemna că un nou Echo poate fi configurat folosind wifi-ul unui vecin sau că o cameră de securitate poate continua să trimită alerte de mișcare chiar dacă conexiunea sa la internet este întreruptă, prin salvarea conexiunii cu o altă cameră de pe stradă conectată la internet. Alte dispozitive care nu au nevoie de o conexiune cu lățime de bandă ridicată, cum ar fi lumini inteligente, localizatoare de animale de companie sau încuietori inteligente pot folosi Sidewalk tot timpul.

„Amazon Sidewalk este o rețea partajată care ajută dispozitivele să funcționeze mai bine. În viitor, Sidewalk va sprijini o serie de experiențe de la utilizarea dispozitivelor compatibile cu Sidewalk, cum ar fi securitatea inteligentă și iluminatul și diagnosticarea pentru aparate și instrumente”, a transmis compania într-un document.

Sistemul a creat însă controverse, din cauza lipsei de transparență cu care Amazon a lansat această caracteristică, precum și a timpului limitat pe care utilizatorii îl au la dispoziție pentru a finaliza procesul dificil de renunțare la noua caracteristică.

Ashkan Soltani, fost director tehnologic al Comisiei federale pentru comerț din SUA, a declarat pentru site-ul tehnologic Ars Technica: „Pe lângă învățarea obiceiurilor de cumpărături ale tuturor [de pe amazon.com] și a activității lor pe internet [deoarece Amazon Web Services este unul dintre cele mai dominante servicii de găzduire web]… acum ei [Amazon] devin, de asemenea, un ISP [furnizor de servicii de internet] global, fără a fi nevoie nici măcar să instaleze un metru de fibră”.

Utilizatorii pot dezactiva Sidewalk în secțiunea de setări a aplicațiilor Alexa sau Ring, dar au termen limită până la 8 iunie pentru a face acest lucru. După aceea, dacă nu au întreprins nicio acțiune, rețeaua va fi pornită, iar dispozitivele lor vor deveni parte din rețeaua Sidewalk.

Amazon nu este prima companie care vrea să creeze o astfel de rețea. Apple a adoptat o abordare similară cu trackerele AirTag, care se pot conecta la internet prin orice iPhone compatibil cu care intră în contact, nu doar cu cel al proprietarului lor.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *