ANAF a publicat modelul de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor. Impozitul va crește cu 40% pentru proprietari, începând cu veniturile din anul 2023

imobiliar, locuinta, casa Sursa foto: Pexels/Photomix Company

ANAF a publicat pe site-ul său modelul de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia.

  • Puteți descărca de AICI declarația.

Important de menționat că documentul trebuie descărcat și deschis din folderul de „download” al computerului pentru a putea fi accesat. Iar pentru a putea fi încărcat în Spațiul Privat Virtual, el trebuie de asemenea validat, apăsând pe butonul „Validare”.

De la 1 ianuarie, toate contractele de închiriere trebuie înregistrate la ANAF. Astfel, cei care obțin venituri din închirierea bunurilor proprii sunt obligați din nou să înregistreze la ANAF, într-un termen de 30 de zile, contractele pe care le încheie. Excepție fac numai cei ce obțin venituri din arendă sau din camerele pentru turiști. Noua regulă se aplică atât contractelor de închiriere încheiate începând cu 1 ianuarie 2023, cât și contractelor de închiriere aflate în derulare.

În plus, tot de la 1 ianuarie, persoanele fizice care obțin venituri din închirierea locuințelor (alta decât cea în scop turistic) vor fi impozitate la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată în prezent. Practic, impozitul va crește cu 40% pentru acești proprietari, începând cu veniturile din anul 2023.

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Comentarii

  1. Foarte bine ca creste,ANAF le da bani la oameni sa cumpere și sa renoveze apartamentele sau casele,de ce sa nu impoziteze 100% venitul,asa pot da bani mai mulți la puturosi

  2. La noi dacă lucrezi și aduni bani sa cumperi ceva și vine statul și mulge cât poate.La puturoși și alcolisti le da ajutor.

  3. BUNĂ SEARA! AM O PROCURĂ DE LA O PERSOANĂ DIN SUA, SĂ ÎI ÎNCHIRIEZ O GARSONERĂ DIN BUCURESTI, EU, AVÂND DOMICILIUL IN ROMAN….AM PROCURA ÎN ORIGINAL ȘI O COPIE DUPĂ CONTRACTUL DE VÂNZARE CUMPĂRARE. CUM TREBUIE SĂ PROCEDEZ ȘI UNDE TREBUIE SĂ MĂ PREZIN PENTRU ÎNREGISTRAREA CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE??
    CU CE DOCUMENTE TRBUIE SĂ MĂ PREZINT ȘI DE UNDE LE PROCUR?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *