ANAF recunoaște că are probleme cu site-ul, dar nu amână termenele pentru depunerea declarațiilor fiscale. Fiscul cere administrațiilor fiscale locale să ia în considerare „buna credință” a contribuabililor care întârzie depunerea declarațiilor

Redacția mai 25, 2023 0 comentarii
anaf, calculator anaf, spv

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) recunoaște, joi, că problemele cu funcționarea site-ului vor face ca numeroși contribuabili să nu își poată depune declarațiile fiscale la termenele din această lună, însă nu amână termenele de depunere și cere, în schimb, administrațiilor fiscale locale să ia în considerare „buna credință” a contribuabililor care întârzie depunerea declarațiilor.

„Dată fiind informarea primită de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din partea Centrului Național pentru Informații Financiare aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, cu privire la sincopele de funcționare ale portalului ANAF și la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termenul de 25 mai, conducerea Agenției recomandă structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situațiile de nerespectare a termenului de depunere, să-și manifeste rolul activ și să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, potrivit Art. 7 coroborat cu Art. 12. Ne cerem scuze contribuabililor pentru situația întâmpinată, dar avem încredere că odată cu finalizarea procesului de digitalizare a administrației fiscale, nu vor mai avea loc astfel de sincope”, arată un comunicat transmis de ANAF.

Fiscul nu precizează în mod clar dacă administrațiile fiscale vor da sau nu amenzi pentru întârzierea la declarare și cum pot deosebi acestea contribuabilii de bună credință de ceilalți.

Mai multe asociații au cerut miercuri autorităților române să prelungească termenul de depunere a declarațiilor fiscale, deoarece portalul ANAF a picat de mai multe ori. Printre acestea se află și organizația neguvernarmentală Code for Romania, care reunește specialiști IT voluntari în diverse proiecte sociale, precum și Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).

„Având în vedere disfuncţionalităţile sistemului informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declaraţiilor fiscale şi a situaţiilor financiare anuale, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a solicitat autorităţii fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023, pentru depunerea acestora”, potrivit unui comunicat al CECCAR, citat de Agerpres.

Sursa foto: ANAF/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *