Analist: Prețul petrolului va ajunge la 120 de dolari pe baril dacă Rusia va invada Ucraina

nava petrol

Prețul petrolului va ajunge cu siguranță la 120 de dolari pe baril, iar economia globală va fi radical alterată dacă Rusia va invada Ucraina, a declarat analistul David Roche, într-un interviu acordate Reuters.

Moscova a negat că intenționează să invadeze Ucraina, dar a mutat aproximativ 130.000 de soldați, tancuri și rachete la graniță. Kremlinul cere ca Ucrainei să nu i se permită niciodată să devină membră a alianței militare NATO și a spus, de asemenea, că dorește ca organizația să-și retragă prezența în Europa de Est.

„Cred că dacă ar exista o invazie a Ucrainei și ar trebui să existe sancțiuni care ar împiedica fie accesul Rusiei la mecanismele valutare, la sistemele de mesagerie și așa mai departe, fie care i-ar fi împiedicat să-și exporte mărfurile, fie petrol, gaz sau cărbune, cred la acel moment, cu siguranță veți vedea prețurile petrolului la 120 de dolari pe baril”, a spus el.

Duminică, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat că o invazie ar putea veni „în orice zi”. Chiar și excluzând impactul potențial asupra prețului petrolului, Roche a prezis că o invazie rusă a Ucrainei ar avea consecințe economice mari.

Roche a susținut că, dacă Putin va face un pas dramatic în privința Ucrainei, SUA și aliații săi ar putea impune sancțiuni dure Rusiei, iar piețele europene de acțiuni și perspectivele pentru economia globală ar fi „radical modificate”.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.