Analiști: Recesiunea iminentă din Marea Britanie ar putea fi de două ori mai gravă decât se anticipa

Redacția ian. 23, 2023 0 comentarii
analiza calcule recesiune criza

Recesiunea iminentă din Marea Britanie ar putea fi de două ori mai gravă decât se credea, potrivit experților în previziuni economice de la compania de consultanță în afaceri EY, citat de The Guardian.

Reducerea sprijinului guvernamental, creșterea taxelor și înrăutățirea generală a perspectivelor, toate acestea i-au determinat pe analiștii firmei să concluzioneze că următorii trei ani ar putea fi mai rău decât anticipau în urmă cu trei luni.

În octombrie, Item Club al EY prevăzuse o contracție de 0,3% a produsului intern brut (PIB) în acest an, urmată de o creștere de 2,4% anul viitor și de o creștere de 2,3% în 2025.

Dar, într-o prognoză actualizată publicată luni, a afirmat că PIB-ul va scădea cu 0,7% în acest an, urmat de o creștere de 1,9% și 2,2% în următorii doi ani.

Retrogradarea este în dezacord cu datele economice publicate recent și cu sentimentul rezultat în urma Forumului Economic Mondial de la Davos, care a sugerat că perspectivele globale nu sunt atât de sumbre pe cât se temea inițial. În ultimele săptămâni, FTSE 100 s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din istorie.

EY a spus că încă nu este clar dacă țara se află deja în recesiune – așa cum este definită de două trimestre de contracție consecutivă a PIB-ului. În timp ce economia s-a contractat în al treilea trimestru al anului trecut, cifrele privind PIB-ul publicate luna aceasta au arătat că economia a crescut în mod neașteptat în noiembrie cu 0,1%, ceea ce i-a determinat pe unii economiști să creadă că al patrulea trimestru ar putea fi pozitiv.

În ciuda acestui lucru, EY a declarat că se așteaptă în continuare ca Marea Britanie să intre în recesiune în acest an, cu o contracție în prima jumătate a anului 2023, înainte de a reveni la creștere în timpul verii. De asemenea, recesiunea s-ar dovedi probabil mai puțin dăunătoare pentru economie decât recesiunile din anii 1980, 1990 și 2000, a adăugat EY.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *