Analiștii CFA România estimează că inflația va rămâne de două cifre cel puțin în următoarele 12 luni

Redacția sept. 28, 2022 0 comentarii
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Analiștii financiari de la CFA România estimează că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin în următoarele 12 luni, în timp ce leul se va deprecia.

„Pe fondul datelor macroeconomice pozitive înregistrate în luna august, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o creștere semnificativă. Însă atât indicatorul de încredere cât și componenta sa de anticipații rămân la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipații de decelerare a economiei în următoarea perioadă. Anticipatiile inflaționiste au înregistrat prima scădere din ultimii doi ani, participanții estimând însă că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut la valoarea de 45,6 puncte. Această situație s-a datorat în special creșterii, cu 10,1 puncte a componenței de anticipații. Rată anticipata a inflației pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 10,05%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9818 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0465 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o corecție față de exercițiul din luna iulie.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a scăzut la valoarea de 5,9%. Evoluția anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 4,1%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *