Analiștii CFA România estimează că inflația va rămâne de două cifre cel puțin în următorul an și că prețurile la imobiliare vor scădea

Inflatie

Analiștii financiari de la CFA România estimează că inflația din România va rămâne de două cifre cel puțin în următorul an și că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor scădea.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte, în iunie. Această situație s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipații, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta luna consecutivă. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%.

Adrian Codirlașu, CFA, Vicepreședinte al Asociației CFA România declară: „Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea pentru a sasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, participanții estimand că inflația va ramane exprimata în două cifre cel putin urmatoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in urmatoarele 12 luni”.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 77% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.

Sunt de de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă, atat ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cât și la titluri de stat (9,97% pentru scadență de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadență de 10 ani).

Este de remarcat și reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni, în acest exercițiu nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a prețului, concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (peste 86%, cea mai mare pondere de la inițierea sondajului). În același timp, 77% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la inițierea sondajului).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor s-a mentinut la 6,9%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 3,6%.

Actual Anticipatii1
Evolutia PIB (real) 5,9% 3,6%
Deficit Bugetar 6,7% 6,9%
Curs EUR/RON 4,9310 5,1121
Rata inflatiei 15,05% 10,97%
ROBOR 3M 7,36% 7,57%
Randament 5Y RON 8,86% 9,97%
Randament 10Y RON 8,89% 10,53%

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *