Analiză Colliers: Companiile vor să își vadă angajații în birouri, munca de acasă a fost supraestimată. Totuși, munca de acasă ar putea reveni din cauza problemelor economice globale

cladire birouri andrei millo FOTO: ADNBA, uar-bna.ro

Cererea de spații de birouri a revenit la valorile dinaintea pandemiei, iar închirierea de birouri ar putea atinge iar vârfurile înregistrate până în 2019 în următorii doi ani, dacă se mențin tendințele actuale. Aceasta e una din concluziile raportului de piață al Colliers privind evoluția pieței imobiliare în primul semestru din 2022. Mai exact, cererea de spații de birouri moderne și-a continuat redresarea, al doilea trimestru din 2022 fiind și cel mai bun după trimestrul patru din 2019.

Consultanții Colliers spun că multe dintre companii au început să își aducă iar angajații în birouri. Pe de altă parte, unii dintre cei care au închiriat spații mari înainte de pandemie vor acum să subînchirieze o parte din ele, semn că și-au schimbat modul de lucru. De altfel, acum se întâmplă rar ca firmele să aibă mai mult de 40-50% dintre angajați la birou într-o zi normală de lucru.

„De asemenea, discrepanța dintre cererea totală și cererea nouă, în care una se extinde ușor, iar cealaltă crește exponențial, este probabil una dintre cele mai interesante tendințe din ultima perioadă și arată că numărul de companii care își reduc prezența la birou pe fondul muncii hibride a fost supraestimat pentru 2021-2022. Totuși, transformarea într-un model de lucru hibrid este în plină desfășurare, astfel că unele companii ar putea lua în curând deciziile pe care le-au tot amânat, așa că mai există încă loc pentru surprize negative în ceea ce privește gradul de ocupare. De asemenea, se impune o oarecare prudență, având în vedere contextul actual de incertitudine economică la nivel global”, explică Victor Coșconel, Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.

Scăderea ratei de neocupare de la 16,50% la sfârșitul anului trecut la 15,25% la jumătatea lui 2022 este un alt indicator al unei piețe în curs de redresare.

Mai mult, în unele clădiri noi sau bine poziționate mai puțin de 10 la sută din spații sunt libere.

„Bazându-ne doar pe portofoliul nostru de contracte și pe felul în care se simt actorii din piață, activitatea de închiriere de birouri ar putea reveni la nivelurile de vârf de dinainte de pandemie în termen de doi ani, dacă tendința recentă se menține și dacă nu vor fi luate decizii radicale de către cei mai mari chiriași, cu câțiva ani mai devreme decât am fi anticipat în mod normal.”, arată Victor Coșconel.

FOTO: ADNBA, uar-bna.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *