Analiză de turism: Prețul pentru o cameră pe litoral a crescut cu 15% față de 2020/ Scumpiri de 10-15% și la mâncare

Mamaia, turisti, litoral, Marea Neagra Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Prețul pentru o cameră dublă pe noapte este, în medie, de 284 de lei, în creștere cu 15% față de 2020, arată datele platformei de turism Travelminit. Dar s-au înregistrat scumpiri mai mari la servicii: mâncare și sezlonguri. Încărcarea voucherelor de vacanță la început de sezon estival a contribuit semnificativ la creșterea turismului intern pe timp de vară, mai spun cei din domeniu.

“Scumpirile anunțate pentru acest sezon estival, după doi ani de pandemie și declanșarea unui război în Ucraina, un conflict care a afectat drastic economia mondială, nu i-au descurajat pe români să meargă în vacanță, chiar dacă toate aceste schimbări i-au obligat să fie mai atenți la alegerile pe care le fac. Și, bineînțeles, mult mai chibzuiți”, spun reprezentanții platformei.

În această perioadă, litoralul românesc este în continuare cea mai căutată destinație de vară din România, iar Eforie Nord, Mamaia, Eforie Sud și Costinești sunt în topul preferințelor turiștilor, potrivit datelor emise de platforma hotelieră online Travelminit.

Potrivit Travelminit.ro, în ceea ce privește tarifele la cazare la mare, prețul pentru o cameră dublă/noapte este, în medie, de 284 de lei.

Prețurile diferă în funcție de destinația aleasă (cazările de pe litoral sunt, în momentul de față, cele mai căutate, iar prețurile cresc în funcție de cerere), de unitatea de cazare și facilitățile oferite, dar și de alți factori. Reprezentanții platformei subliniază că încărcarea cardurilor de vacanță cu suma de 1.450 de lei începând cu luna mai, o măsură anunțată de Guvernul României încă de la finalul anului trecut, a contribuit la creșterea numărului de sejururi de vară. “De altfel, acordarea acestor stimulente financiare, care mai reduc din costul total al unei vacanțe, a convins mai mulți turiști să exploreze România, o decizie care va avea un impact pozitiv pe termen lung”, spun cei de la Travelminit.

Dacă în ceea ce privește cazările, scumpirile nu sunt foarte mari, tarifele pentru mâncare și diferite servicii se simt serios în buzunarul turistului, arată analiza locală. De exemplu, pentru o porție de cartofi prăjiți, turiștii vor plăti aproximativ 8-10 lei, în timp ce o porție de hamsii este aproximativ 25 de lei. În general, scumpirile la mâncare sunt de 10-15%, dar încă sunt opțiuni accesibile pe tot litoralul, în special la autoserviri.

Cât despre accesul la plajă și prețurile șezlongurilor, prețurile pornesc de la 25 de lei/șezlong/zi în stațiunile din sudul litoralului și în Constanța și pot ajunge până la 50-100 de lei/șezlong/zi în Mamaia. De asemenea, trebuie menționat și faptul că turiștii trebuie să aloce un buget considerabil pentru locurile de parcare, în caz că vin cu mașina, având în vedere că nu toate hotelurile, vilele și pensiunile pun la dispoziție această facilitate.

Unde mergi, la mare?

În ciuda scumpirilor, turiștii nu renunță la concediile lor de vară și caută în continuare promoții pentru escapadele lor. În plus, oferta este variată: dacă nordul litoralului (Mamaia) este cunoscut pentru diversitatea opțiunilor de distracție (cluburi, terase) și prețuri mai mari, sudul litoralului este dedicat mai degrabă familiilor și turiștilor care caută liniște și tarife accesibile.

Eforie Nord și Eforie Sud, Costinești, Neptun și Olimp sunt cele mai căutate destinații de către aceștia, mai ales că aici există numeroase unități de cazare care acceptă plata cu vouchere de vacanță, plajele sunt mari, iar restaurantele și autoservirile sunt pentru toate gusturile.

De asemenea, stațiunile din sud sunt alese pentru sejururi mai lungi, de o săptămână, în timp ce nordul litoralului este cel mai aglomerat în zilele de weekend, când turiștii vin aici pentru o distracție de câteva zile.

„Deși suntem în a doua jumătate a sezonului estival, turiștii noștri trebuie să știe că încă există disponibilități la unitățile de cazare de pe litoral, inclusiv unități care acceptă plata cu vouchere de vacanță”, spune Rita Szilveszter, online marketing expert Travelminit.ro.

 

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *