Analiză eToro: Creșterea consumului agită piețele speriate de inflație

Redacția nov. 17, 2022 0 comentarii
Bursa Wall Street trader - chris liverani - unsplash

Ultimele date privind vânzările cu amănuntul au fost mai bune decât se așteptau analiștii, ceea ce a dat peste cap așteptările piețelor că băncile centrale vor opri creșterea ratelor dobânzilor, potrivit unei analize realizată de economistul Bogdan Maioreanu de la eToro.

Cele mai recente date din România arată că PIB-ul din T3 a fost cu 4% mai mare decât cel din perioada similară din 2021. În timp ce în acest an, până la sfârșitul lunii septembrie, PIB-ul a crescut cu 5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, în trimestrul trei a crescut cu 1,3% față de trimestrul trecut. 

În 2021, peste 58% din PIB a fost dat de sectoarele de servicii iar 28% de industrie. Banca Mondială vede România pe o traiectorie de creștere puternică în acest an, dar avertizează că o încetinire globală și o posibilă recesiune în cazul principalilor parteneri comerciali ar putea avea un impact asupra creșterii în 2023.

„Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a menționat că asistăm la o dinamică a PIB-ului mai bună decât așteptările comentând că vedem multe mașini pe străzi, vacanțe scumpe în străinătate, lucruri care semnalează faptul că cererea este încă puternică. Deși cifrele menționate erau de la sfârșitul trimestrului al doilea, cel mai probabil această tendință a continuat, ultimele date din septembrie arătând că vânzările de mașini au crescut cu 15% în ultimele 12 luni, în timp ce serviciile legate de mașini, inclusiv întreținerea, au crescut cu doar 1,5%. Această tendință de creștere a consumului s-a manifestat și peste ocean. În SUA, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,3% în octombrie, ajungând la 694,5 miliarde de dolari, a anunțat

miercuri Biroul de recensământ al SUA. Acest rezultat a fost mai bun decât așteptările pieței, care estima o creștere de 1%”, precizează Bogdan Maioreanu.

Vânzările totale pentru perioada august 2022 – octombrie 2022 au crescut cu 8,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Piețele au reacționat, indicele S&P 500 scăzând cu aproape 1%, iar Nasdaq cu peste 1,5%, temându-se că datele bune vor determina Fed să continue mai mult timp politica de majorare a dobânzilor.

Cu tot acest consum, potrivit analistului eToro, asistăm și la o creștere cu 15% a datoriei pe cardurile de credit ale americanilor, până la 930 de miliarde de dolari, cea mai mare creștere anuală din ultimii 20 de ani. Iar acest lucru influențează și rezultatele marilor retaileri, cele mai recente rapoarte arătând rezultate mixte în funcție de tipul de bunuri de consum pe care le vând.

Prețul acțiunilor retailerului Target (TGT) s-a depreciat cu 13% după ce compania a ratat estimările privind profitul și și-a redus previziunile pentru trimestrul care include sărbătorile de iarna, din cauza încetinirii vânzărilor pe mixul său discreționar de îmbrăcăminte, mobilier și electronice. Walmart (WMT), care este mai mult orientată spre bunuri de consum de bază, a crescut după rezultatele solide din trimestrul al treilea, care au evidențiat un salt de 8,2% al vânzărilor în SUA și o creștere de 9,8% a veniturilor, la 152,8 miliarde de dolari în trimestrul respectiv. Și previziunile au fost solide, Walmart estimând o creștere a vânzărilor nete consolidate pentru întregul an de aproximativ 5,6%, mai bună decât estimările anterioare de 5,06%.

„În perspectiva sezonului de sărbători, S&P avertizează că retailerii se vor confrunta probabil cu o scădere de 1,2% a vânzărilor nete în perioada octombrie-decembrie, comparativ cu perioada similară din 2021, dacă se ține cont de inflație. Excluzând inflația, vânzările totale vor crește cu 4,5% față de 2021, o creștere mai rapidă decât înainte de pandemie. Iar acest lucru este important, deoarece cheltuielile de consum reprezintă 70% din PIB-ul SUA”, conchide Bogdan Maioreanu.

Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *