Analiză în piața chiriilor: Interesul pentru închiriere a crescut semnificativ în al doilea trimestru al anului/ Tarifele au crescut în marile orașe, cu procente cuprinse între 8%, în Timișoara și 23%, în Constanța

imobiliar locuinta

În trimestrul doi din 2023, interesul pentru închirierea de proprietăți rezidențiale în marile orașe ale țării a
consemnat o marjă de creștere față de anul trecut, arată analiza trimestrială a portalului Imobiliare.ro, pe fondul scumpirii apartamentelor scoase la vânzare și a accesului tot mai dificil la credite. Tarifele cerute în marile orașe au crescut, cu procente cuprinse între 8%, în Timișoara și 23%, în Constanța. Clujul și Bucureștiul își dispută poziția de lider de clasament în topul celor mai scumpe orașe din țară.

Segmentul chiriilor preia o parte din nevoile de locuire, în actualul context de piață, în care achizițiile sunt îngreunate, spun jucătorii din piața imobiliară.

“Nevoia de locuire nu dispare, doar o mică parte și doar temporar este absorbită de segmentul chiriilor și vedem efectele prin prisma presiunii cererii pe acest segment cu creșteri anuale. Pe de altă parte, cultura puternică a proprietății nu se transformă peste noapte într-una a închirierii de proprietăți. Astfel, cu fiecare lună care trece, nevoia de locuire și implicit de achiziție se cumulează crescând tensiunea”, menționează Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

  • Cererea: în creștere

În trimestrul doi din 2023, interesul pentru închirierea de proprietăți rezidențiale în marile orașe ale țării a
consemnat o marjă de creștere față de anul trecut.

Peste 88.000 de potențiali chiriași au căutat apartamente și case scoase la închiriere pe Imobiliare.ro
în cele mai mari șase orașe ale țării, în creștere de 30% față de al doilea trimestru din 2022.

Comparativ cu perioada similară din 2021, volumul actual al cererii din aceste centre regionale este, per ansamblu, cu 43% mai mare, tendința de creștere putând fi observată în aproape toate marile centre regionale analizate, excepție făcând Constanța.

Evoluția anuală consemnată de acest indicator a fost pozitivă în aproape toate orașele analizate: cea mai mare diferență poate fi observată în Cluj-Napoca (+98%), fiind urmat de Brașov (+48%) și București (+35%). La polul opus, s-a consemnat o depreciere a acestui indicator doar în Constanța (-43%).

În ceea ce privește numărul căutărilor de apartamente și case consemnate pe Imobiliare.ro, Bucureștiul se situează, în mod firesc, pe primul loc în clasament, la o distanță considerabilă de celelalte centre regionale – aici au avut loc 52.100 de căutări în T2 2023. Pe locul al doilea în clasament se situează Cluj-Napoca (11.600 de căutări). Timișoara a trecut pe locul al treilea (cu 7.200 de căutări), fiind urmată de Brașov (6.900 de căutări), Iași (5.900 de căutări) și Constanța (4.900 de căutări).

  • Oferta: în scădere

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere pe portalul Imobiliare.ro, în cele mari centre regionale analizate a fost, în T2 2023, cu 30% mai scăzută – aceasta cifrându-se, mai exact, la 11.570 de oferte.

O tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu București,
unde a fost consemnat un declin de -33%, până la 6.150 de anunțuri. Brașov, pe de altă parte, a avut loc o scădere anuală de -30% (până la aproape 780 de oferte), iar în Iași, una de -28% (până la 850 de anunțuri).

Scăderi semnificative au mai fost consemnate în Timișoara (-27%, până la 1.870 oferte) și Constanța
(-15%, până la aproape 570 de oferte).

O tendință generală de scădere poate fi observată și în
ceea ce privește numărul de noi proprietăți de închiriat, ce s-a situat la circa 7.210 în T2 2023, echivalând cu un minus de 27% față de perioada similară din 2022. O evoluție descendentă poate fi observată în toate orașele analizate, începând cu București (-35%) și continuând cu Timișoara (-24), Iași (-24%) și Cluj-Napoca (-16%).

Brașov a înregistrat o scădere a numărului de noi proprietăți de închiriat și anume, cu -7%. Astfel, numărul de oferte nou introduse pe piață în perioada aprilie – iunie s-a cifrat la 3.500 în Capitală, 1.060 în Timișoara, 1.020 în Cluj-Napoca, 710 în Brașov, 540 în Iași și 380 în Constanța.

Prețuri: Creștere ușoară

În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în Cluj-Napoca poate fi observată, în T2 2023, o ușoară creștere, comparativ cu trimestrul anterior. Această
dinamică se reflectă după o ușoară scădere înregistrată în T1 2023. În București, Brașov, Constanța, Iași,
Timișoara, Sibiu, Craiova și Oradea se remarcă o evoluție pozitivă a prețurilor solicitate de proprietari.

 

Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, în trimestrul II din 2023, la 9,5 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, înregistrând astfel o creștere a prețului de 14% față de perioada similară a anului anterior.

Pe următorul loc în clasamentul tarifelor de închiriere se situează București (cu o medie de 9 euro pe metru pătrat util, în creștere cu +14%), acesta fiind urmat de Constanța (8,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu +23%), Brașov (8,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu +18%), Iași (7,8 euro pe metru pătrat, în creștere cu +10%), urmat de Timișoara (7 euro pe metru pătrat, în creștere cu +8%), apoi de Sibiu (6,9 euro pe metru pătrat, în creștere cu +19%), Craiova (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu +10%) și, respectiv, Oradea (5,8 euro pe metru pătrat, în creștere cu +12%).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul și Clujul “luptă” în top. În capitală, s-au înregistrat valori medii de 320 de euro pe lună pentru garsoniere, 500 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 700 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 330 de euro pe lună pentru o garsonieră, respectiv 500 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 650 de euro pe lună pentru apartamentele cu trei camere.

La polul opus, cu cele mai accesibile locuințe de închiriat, se situează în municipiul Oradea. Aici costul lunar de închiriere este de 180 euro pentru o garsonieră, apartamentele cu două camere ating chiria medie de 310 euro lunar, iar 350 de euro pe lună este prețul de închiriere pentru un apartament cu trei camere.

Chirii în Europa

Conform datelor Eurostat, în primul trimestru din 2023, prețurile locuințelor din UE au scăzut cu 0,7% față de trimestrul al patrulea din 2022, în timp ce chiriile au crescut cu 0,9%. Aceasta este a doua scădere trimestrială consecutivă a prețurilor locuințelor, după o scădere de -1,4% în trimestrul al patrulea din 2022.

În comparație cu primul trimestru din 2022, chiriile și prețurile locuințelor din UE au crescut, cu o creștere de 2,9% a chiriilor și o creștere de 0,8% a prețurilor locuințelor.

Prețurile locuințelor și chiriile din UE au urmat o traiectorie ascendentă similară între 2010 și al doilea trimestru din 2011. Cu toate acestea, după acest trimestru, prețurile locuințelor și chiriile au evoluat diferit. În timp ce chiriile au crescut în mod constant pe parcursul acestei perioade până în primul trimestru al anului 2023, prețurile locuințelor au fluctuat considerabil.

În intervalul 2010 – 2023, în ceea ce privește chiriile, tarifele au crescut în 26 de țări din UE și au scăzut într-o singură țară, cu cele mai mari creșteri în Estonia (+212%) și Lituania (+165%). Singura scădere a fost înregistrată în Grecia (-22%).

În România, creștere a fost de aproximativ 30%.

Sursa foto: Unsplash / Tierra Mallorca

Comentarii

  1. Oferta in scadere pentru ca multi ori le-au luat cu ei in lume, ori le tin goale ca nah impozitul e practic zero pe case in timp pe munca e 45%. Asta legat si de preferinta actualilor guvernanti sa penalizeze munca si sa favorizeze averile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *