Analiză: Peste 50 de miliarde de euro investiții străine în sectoare ale economiei românești în 2022

Redacția feb. 2, 2023 1 comentarii
Sursa: Unsplash

În anul 2022, totalul investițiilor străine în companiile românești se ridică la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 surse de proveniență a investițiilor situându-se Olanda (9,3 mld. euro), Germania (5,4 mld. euro) si Austria (5,3 mld. euro), conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului analizate de Casa de Avocatură ONV LAW.

Cele mai mari investiții străine au fost absorbite de companiile locale active în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul și domeniul reparațiilor auto și moto (25,05%), de cele din segmentul activităților profesionale, administrative, științifice și tehnice (20,81%) și de cele din segmentul de transport, depozitare și comunicații (19,6%).

“Anul trecut, România a fost o țintă atractivă de investiții în contextul relocării mai multor business-uri sau reorientării geografice a unor companii multinaționale, pe fondul conflictului din Ucraina. Separat de acest aspect, mai multe planuri de investiții străine sau achiziții și fuziuni s-au concretizat anul trecut, ca urmare a unor procese demarate încă din anii precedenți. Între domeniile foarte active în piață pe acest segment am remarcat în special sectoarele de infrastructură, transport și mobilitate, cel farmaceutic, de producție industrială, construcțiile, dar și segmentul serviciilor financiare, al comunicațiilor, automotive sau de energie”, a declarat Radu Nemeș, managing partner, ONV LAW.

Majoritatea investițiilor cu capital străin au avut loc în polurile regionale puternic dezvoltate economic: zona Capitalei, județul Ilfov sau județele din vestul țării, datorită apropierii de spațiul Schengen, conform datelor analizate. ONV LAW a asistat în 2022 peste 20 de tranzacții de fuziuni și achiziții pe piața locală, reprezentând în general cumpărătorii internaționali. Aceștia, mari grupuri multinaționale cu prezență geografică extinsă, au preluat companii locale cu volum de business anual cumulat de peste 40 de milioane de euro.

Despre evoluția investițiilor străine în România, vezi și:

GRAFIC Investițiile străine în România aproape s-au dublat în ultimul deceniu și au trecut de pragul de 100 de miliarde de euro. De ce suntem încă mult în urma unor vecini din regiune? Problemele cu infrastructura și digitalizarea, piedici în calea altor proiecte

 

Sursa: Unsplash

Comentarii

  1. 50M de airo?!!! Sau leusori? Si Ciuca confunda destul de des cele 2 monede, dar totusi el e doar prim ministru, nu poti avea asteptari sa stie si finante. Bine ca 0-urile le citeste bine … mai ales daca foaia e departe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *