Analiză. Piaţa imobiliară din România, marcată de prudență a cumpărătorilor, în primele șase luni. Prețurile au avut ajustări minore / Finalul anului ar putea aduce o relansare a numărului de tranzacţii imobiliare

Maurer Imobiliare Avantgarden Brașov Sursa foto: maurerimobiliare.ro

Piaţa imobiliară din România s-a caracterizat, în primele şase luni ale anului, printr-o prudenţă a cumpărătorilor, cu ajustări minore în ceea ce priveşte preţurile de tranzacţionare, însă finalul anului 2023 ar putea fi marcat de o uşoară redresare a numărului de achiziţii, mai ales în contextul în care se înregistrează o scădere a inflaţiei, potrivit unei analize de specialitate citată de Agerpres.

„Piaţa imobiliară se află într-un moment de stabilizare, fără schimbări semnificative în preţurile locuinţelor vechi sau noi faţă de anul precedent. Totuşi, se remarcă o atitudine mai precaută din partea potenţialilor cumpărători, influenţată de factori de stres precum inflaţia, care reduce veniturile disponibile, şi dificultăţile de acces la creditare. Cu toate acestea, perioada de prudenţă se apropie de final, iar revenirea cumpărătorilor pe piaţă va aduce creşteri de preţ, având în vedere limitările viitoare ale ofertei în marile oraşe. Datele ANCPI arată că, în primul semestru din an, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 22% comparativ cu anul trecut, lucru care arată, o dată în plus, reticenţa cumpărătorilor. Însă, observăm că proiectele rezidenţiale din categoria middle şi din cea low au avut cel mai mult de suferit, având în vedere profilul clienţilor din aceste categorii cu venituri mai mici şi dobânzi încă ridicate”, susţine Oriol Casellas Deig, director general al Meta Estate Trust, companie care activează în sectorul imobiliar.

Scăderea inflaţiei va dinamiza piaţa de real estate locală prin reducerea dobânzilor pentru creditele ipotecare şi reluarea în forţă a tranzacţiilor imobiliare, susţin analiştii imobiliari ai companiei. Accesibilitatea mai uşoară la credite va restabili încrederea şi va stimula cererea de achiziţionare a locuinţelor, având în vedere că există încă o cultură puternică a proprietăţii şi o nevoie reală de locuinţe noi în piaţa locală.

Reducerea numărului de tranzacţii din prima parte a anului nu a generat, până acum, şi o scădere a preţurilor la locuinţe, potrivit lui Oriol Casellas Deig. Deoarece materialele de construcţie au avut costuri ridicate în anii precedenţi, scăderea preţurilor pentru dezvoltatori este dificilă şi există posibilitatea să asistăm la acest lucru în anumite proiecte, în special în cele cu finanţări bancare ce trebuie rambursate în perioada următoare.

Un alt factor de stres pentru piaţa de real estate este legat de cota de TVA aplicabilă pentru locuinţele mai mici de 120 mp – iniţial, prin diminuarea pragului pentru care se putea aplica TVA de 5% (de la 700.000 la 600.000 de lei, de la începutul acestui an) şi apoi prin discuţiile legate de majorarea cotei de la 5% la 9% pentru aceleaşi condiţii.

Această schimbare va creşte presiunea asupra celor care caută o locuinţă şi va determina, pe termen mediu, o diminuare a suprafeţei construite din partea dezvoltatorilor pentru a putea crea produse care se pretează bugetului cumpărătorilor.

În ciuda acestor provocări, nevoia de locuinţe va persista, iar odată cu scăderea dobânzilor cererea pentru achiziţii va creşte din nou.

Reprezentantul Meta Estate Trust este de părere că, pe termen lung, piaţa imobiliară va cunoaşte tot mai multe schimbări. Îmbunătăţirea stocului de locuinţe este o necesitate urgentă în România, dat fiind caracterul actual al fondului locativ, care este dominat de locuinţe mici, vechi, neîntreţinute şi supra-aglomerate. Aceste aspecte prezintă o oportunitate extraordinară pentru piaţa imobiliară în viitor, mai ales în contextul în care România se situează printre ţările cu cele mai scăzute niveluri de efort financiar necesar pentru achiziţionarea unei locuinţe în cadrul Uniunii Europene.

“Pe lângă acestea, vom asista la o creştere accentuată a pieţei chiriilor, care în prezent reprezintă doar o proporţie mică din totalul gospodăriilor. În viitor, impactul închirierilor pe termen scurt, în special în zonele turistice populare, va fi semnificativ. Platforme precum AirBnB şi Booking oferă proprietarilor de locuinţe turistice o modalitate simplă de a obţine randamente atractive. Eficienţa energetică şi calitatea locuinţelor vor deveni aspecte din ce în ce mai importante pentru cumpărători, care devin mai informaţi şi mai selectivi în procesul de achiziţie a unei locuinţe”, menţionează el.

În concluzie, piaţa imobiliară din România se află într-o fază de stabilizare în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, iar cumpărătorii manifestă o atitudine mai precaută, ceea ce conduce la o scădere a numărului de tranzacţii. Totuşi, există toate premisele pentru dezvoltarea viitoare. Odată cu reducerea inflaţiei şi a dobânzilor pentru creditele ipotecare, precum şi cu dezvoltarea şi îmbunătăţirea stocului de locuinţe în România, se conturează oportunităţi favorabile mai ales pentru investitorii cu un spirit agil, atenţi la momentele cheie din dezvoltarea acestui segment.

Meta Estate Trust, companie fondată de un grup de antreprenori români cu experienţă în piaţa de capital şi cea de real estate, şi-a început activitatea în urmă cu mai peste 2 ani. Modelul de business presupune investiţii în segmentul imobiliar, cu un ciclu scurt de rotaţie a capitalurilor, cu focus pe segmentul rezidenţial urban mare. Compania a derulat două plasamente private şi o ofertă publică de vânzare de acţiuni, în urma cărora capitalul social al companiei a ajuns la valoarea de 87 de milioane de lei.

Începând cu data de 29 august 2022, Meta Estate Trust este prezentă pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, având simbolul bursier MET. De la înfiinţare şi până în prezent, Meta Estate Trust a investit peste 24 milioane de euro în 25 de proiecte imobiliare, realizând până acum exit total din 8 dintre acestea.

Sursa foto: maurerimobiliare.ro

Comentarii

  1. Meta fâsuri
    Pana nu creste puterea de cumparare si nu dispare razboiul de la granita, vor scadea in continuare tranzactiile care vir antrena si scaderi de preturi. Inca mafiotiu castiga ban pe ban, au loc destul sa taie din lacomia cu care s-au obisnuit de 30 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *