Analiză: Preţul mediu al ouălor în România, la poarta fermei, a scăzut cu peste 15% în 2024 față de anul trecut

ouă Sursa foto: Unsplash / Mads Eneqvist

Preţul mediu al ouălor în România, la poarta fermei, a scăzut cu peste 15% faţă de perioada similară a anului trecut, mai mult decât media Uniunii Europene, arată o analiză XTB România.

Potrivit analizei Comisiei Europene, citată de XTB România, după scumpiri anuale de peste 37% în 2023, ouăle au devenit mai ieftine, atât în România, cât şi în celelalte state membre. Pentru România, este cel mai mic preţ din noiembrie 2023. Excepţie este Estonia, unde preţul a urcat cu 22,9% faţă de perioada similară anului trecut. Anul acesta producţia de ouă a UE ar putea creşte uşor, cu 0,7% faţă de anul trecut, până la 6,8 milioane de tone, pe fondul unui plus de producţie a majorităţii statelor. În schimb, România este una dintre excepţii, aşteptându-se o reducere cu 1,4% a producţiei, precizează sursa citată.

„Reducerea preţurilor la ouă în UE este influenţată şi de scăderea costurilor cu furajele. La nivelul UE, costurile cu cerealele şi proteinele din hrana păsărilor au scăzut la 34 euro per 100 de kilograme de produs de la 73 euro cu un an în urmă. De altfel, în februarie anul acesta s-au raportat cele mai mici costuri medii din ianuarie 2020. Tradiţiile legate de sărbători pot influenţa semnificativ traiectoria de consum pentru alimente specifice, cum ar fi ciocolată sau ouă”, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

Preţul ouălor atinge cote aproape record în multe părţi ale lumii, reflectând o piaţă bulversată de epidemii, cerere mare şi costuri în creştere pentru fermieri, potrivit analizei. Unul dintre principalii vinovaţi este gripa aviară. Focare ale acestei boli respiratorii letale au fost raportate în Europa, Africa şi Asia în 2020 şi s-au răspândit în America de Nord în 2021. Numai în 2022, peste 131 de milioane de păsări de curte din întreaga lume au fost afectate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„În Europa, preţurile ouălor sunt cu 10% până la 15% mai mici decât anul trecut, dar sunt încă aproape duble faţă de cele din 2021. Producţia de ouă a crescut faţă de nivelurile din urmă cu un an, însă ouăle au un tipar sezonier. Având în vedere că Paştele catolic a fost mai devreme decât de obicei în acest an, s-a observat o tendinţă ascendentă a preţurilor mai devreme decât în mod normal în statele catolice. În mod obişnuit, după sărbătorile de Paşte, când cererea se normalizează, preţurile ouălor au tendinţa de a scădea. Această perioadă post-sărbători este importantă pentru observarea tendinţelor de stabilizare a preţurilor într-un context de producţie afectat de perturbaţii sanitare”, se mai arată în analiza XTB.

Sursa foto: Unsplash / Mads Eneqvist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *