Analiză XTB: Toți ochii se îndreaptă spre SUA. Investitorii au în atenție rezultatele unor giganți din domeniul tehnologiei

Redacția ian. 26, 2022 0 comentarii
federal reserve

Rezerva Federală decide miercuri politica monetară, într-una din cele mai importante ședințe ale ultimei perioade. Întrunirea vine într-o perioadă în care bursele simt valuri de vânzări care, dacă nu vor fi urmate de reveniri, aduc cea mai proastă performanță de la criza financiară din 2008, atrage atenția Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

„O anume recuperare a încrederii în investițiile în monede virtuale după noi interziceri de utilizare a criptomonedelor în țări emergente este la nivel de tentativă, în prezent. Cu nervii întinși, investitorii au în atenție rezultatele unor giganți din domeniul tehnologiei. Tesla urmează în seara aceasta, iar mâine e programat Apple”, transmite Claudiu Cazacu.

Indicele american S&P500 a pierdut 8,1% în ianuarie (miercuri la ora 11), după ce fusese luni, la minime, la -11,6% (doar de la începutul anului).

Nasdaq, unde sunt incluse nume importante din tehnologie, a pierdut până la momentul editării -12,5%, cu minime recente la -16,1% în ianuarie.

„Spațiul de mișcare al băncii centrale din SUA e îngust: pe de o parte, investitorii arată deja o preocupare vizavi de încetinirea economiei și impactul pe care l-ar avea dobânzi mai mari, pe de alta, inflația nu poate fi lăsată să zburde, fiindcă ulterior costurile de a o aduce în limite normale ar fi enorm”, este de părere analistul.

Indicele PMI al Markit a arătat aproape o oprire a creșterii în sectorul serviciilor în SUA, cu o valoare de 50.8, de la 57 în decembrie, ajungând aproape de linia neutră, deși pentru sectorul de producție industrială, lucrurile arată relativ mai bine, 55 de puncte. Și acolo, totuși e o pierdere de viteză de la 57.7. Totuși, inflația a ajuns la 7% anualizat în SUA, nivel nevăzut în aproape 4 decenii.

„În astfel de momente foarte sensibile, bursele pot fi ușor îndemnate să urmeze cu rapiditate ajustări de schimbări în așteptări. De la Fed se așteaptă mai ales semne în legătură cu dobânda de referință, nivelul sugerat al acesteia până la finalul anului și, implicit, numărul de etape de majorare, dar și informații despre programele de lichiditate. Cu cât dobânda ar ajunge mai sus, cu atât presiunea pe burse ar putea fi mai puternică”, scrie analistul în materialul de opinie.

Analiștii estimează că în martie vor fi oprite injecțiile de lichiditate, și în lunile următoare va începe chiar retragerea unei părți din aceasta. Disparitatea între dobânda actuală (0 – 0,25%) și inflație a făcut să apară solicitări de majorare chiar cu 0.5 puncte, un pas pe care un oficial Fed l-a catalogat drept foarte puțin probabil.

În mod curent, se așteaptă o majorare în martie, și încă una sau două până la final de iunie. Probabilitatea pentru o dobândă de 0,5 – 0.75% în iunie este de 45.3%, și 44.6% pentru 0.75 – 1%, potrivit traderilor pe rata dobânzii de la CME.

„Pentru decembrie, cel mai probabil scenariu este de 4 majorări, până la 1 – 1,25%, însă sunt 23.8% șanse pentru 1,25 – 1,5% și chiar 8,8% pentru 1,5 – 1,75%.  Dacă după ședința de azi traderii văd șanse mai mari pentru dobânzi de 1,5% în decembrie, este probabil ca bursele să se afle, din nou, sub presiune”, spune Claudiu Cazacu.

Piețele au fost serios afectate și de vânzările masive din domeniul criptoactivelor. Bitcoin a pierdut 20,8% de la începutul anului, 45,8% din vârf, până azi la 11.30. Ethereum a coborât cu 48,4% din vârf, pierzând 32% doar anul acesta.

În total, valoarea pieței a scăzut la 1,69 trilioane de dolari de la aproape 3 trilioane în vârf. Dimensiunea pieței e suficient de mare încât pierderile din tărâmul cripto să aibă conotații în piețele de capital.

„Tesla urmează să raporteze după închiderea bursei în SUA (după 11 seara ora României), iar mâine e programat Apple, într-un mediu în care ”foarte bine” față de așteptări ar putea să nu fie de ajuns pentru a feri acțiunile de vizibile fluctuații temporare”, mai transmite analistul.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *