Angajații Zara din Spania vor primi o majorare salarială de 20%, în condițiile unei inflații de peste 8 la sută anul trecut / Sindicatele au mai stabilit cu proprietarul Zara să crească salariile în funcție de inflație în următorii trei ani

Redacția feb. 10, 2023 0 comentarii
zara

Acțiunile Inditex, proprietarul Zara, au scăzut vineri cu până la 4,7%, după ce cel mai mare retailer de modă rapidă din lume a acceptat o majorare cu 20% a salariului mediu al angajaților din magazinele de pe piața sa de origine, Spania, scrie Reuters.

Cele mai mari două sindicate spaniole, CCOO și UGT, au anunțat majorarea salariilor joi târziu, UGT afirmând că salariile vor crește cu până la 40% în unele părți ale țării.

Inditex, care are aproximativ 165.000 de angajați în 177 de țări, cu o treime din personal în Spania, nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Aproximativ 86% din personal lucrează în cele 6.477 de magazine ale sale, iar majoritatea sunt femei.

Majorarea salariilor face parte dintr-un “proces de omogenizare” a condițiilor de muncă pentru personalul din diferitele branduri ale Inditex, potrivit documentului de acord semnat de Inditex și sindicate, consultat de Reuters.

Pe lângă Zara, Inditex deține opt mărci în Spania, printre care Massimo Dutti, Pull & Bear și Bershka.

Mișcarea stabilește un reper pentru rivalii Inditex din Spania care încă negociază creșteri salariale, au declarat sindicatele, și s-ar putea dovedi o bătaie de cap atât pentru întreprinderi, cât și pentru factorii de decizie politică, care încearcă să țină sub control inflația.

“Salariile angajaților din magazinele Inditex erau foarte mici în unele locuri din Spania”, a declarat Alvaro Cajigal, liderul sindical UGT. “Sperăm că va fi un precedent pentru alte lanțuri de magazine”.

Prețurile de consum din Spania au crescut cu 5,8% în decembrie, de la an la an, potrivit datelor inițiale ale Institutului Național de Statistică. Inflația medie anuală a fost de 8,4%, cea mai mare din 1986 încoace.

Principalul grup de afaceri din Spania, CEOE, a salutat într-o declarație acordul, dar a avertizat că prea multe creșteri salariale ar putea provoca un al doilea val de inflație.

Inditex s-a diferențiat deja de unii rivali prin faptul că a transferat în prețuri o parte mai mare din costurile în creștere, iar analiștii se așteaptă ca aceasta să continue să crească prețurile.

Alți retaileri spanioli, cum ar fi lanțurile de supermarketuri, au limitat până acum creșterile salariale la inflație, dar rivalul Inditex, Fast Retailing Co, proprietarul Uniqlo, a oferit o majorare de până la 40% în ianuarie în Japonia, ceea ce, potrivit unor analiști, ar urma să preseze și alți retaileri din domeniul modei să urmeze exemplul.

Grupul suedez H&M a anunțat în decembrie un bonus de 500 de euro pentru 4.000 de lucrători din magazinele din Spania și Portugalia, după ce Inditex a oferit 1.000 de euro lucrătorilor din magazinele de pe piața sa de origine.

Noua majorare înseamnă că Inditex va plăti un salariu minim de 1.500 de euro pe lună pentru vânzătorii din magazine și un minim de 2.041 de euro pentru lucrătorii cu mai multe responsabilități, se arată în contractul de muncă.

De asemenea, vânzătorii de magazin vor primi comisioane lunare pentru vânzări și stimulente anuale care le vor crește salariile la cel puțin 1.900 de euro pe lună, a precizat UGT.

Sindicatele au declarat că Inditex a fost de acord, de asemenea, să continue să crească salariile în funcție de inflație în următorii trei ani, așa cum au convenit și alți retaileri din Spania.

 

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *