Companiile din domeniul HoReCa au în această perioadă sute de posturi neocupate și caută, printre altelte, bucătari, ospătari, barista, lucrători comerciali, cofetari sau patiseri. Economedia a luat „pulsul” pieței într-un târg de locuri de muncă, pentru a vedea cum arată oferta de job-uri și cât de greu se mai găsesc oameni în acest sector.
La un târg dedicat industriei ospitalității și organizat în Cluj în urmă cu câteva zile, 20 de angajatori din domeniu au contabilizat, laolaltă, peste 200 de locuri de muncă vacante, conform organizatorilor – Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și Organizația Patronală HORECA.
Ce job-uri sunt disponibile în piață?
Reprezentanții bistro-ului Olivo, care are și standuri de cafele to go, caută oameni pentru poziții de barista, dar nu numai. „Pe lângă jobul de barista avem mai multe poziții. Căutăm oameni și la bucătărie, și pentru ospătărie și tot. Dar noi în principal ne ocupăm cu oameni specializați pe cafea”, spune reprezentantul bistro-ului în târgul de locuri de muncă. „Fiecare locatie e diferită, în funcție de specificul ei, dar meseria principală e de barista”, completează acesta.
Angajatorii subliniază că sectorul HoReCa este deschis și pentru candidații care nu au mai lucrat în domeniu. Reprezentantul cafenelei Olivo e de părere chiar că lipsa experienței poate fi benefică. „Nouă ne plac oamenii care n-au experiență. E mai ușor să îi educi decât să corectezi niște deprinderi greșite învățate prin altă parte. Și atunci, ne e mai ușor să îi învățăm de la zero pe oamenii care sunt la noi, cu toate cunoștințele pe care le avem din spate. Am început în 2012 în domeniul acesta, avem experiență”, spune reprezentantul cafenelei.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Cofetăria Pralina, o destinație populară în Cluj, caută în această perioadă lucrători comerciali, cofetari sau patiseri, dar și vânzători necalificați, pentru laboratorul propriu. Reprezentanta de la standul din târgul de job-uri precizează că durata de retenție a angajaților este variabilă. „Cât timp rămân? Avem angajați în Pralina de 24 de ani si Pralina există de 25. Deci de la începuturi. Desigur sunt și unii care pleacă, care pleacă după câteva luni sau după câțiva ani. Dar avem mulți angajați care sunt cu noi de la început. Avem destul de multe interviuri. Oamenii sunt hotărâți sau mai puțin hotărâți, nu toți cei care vin și rămân”, spune reprezentanta Pralina. Salariile diferă în funcție de postul ocupat și de timpul de lucru.
În ceea ce privește fluctuația din domeniu, reprezentantul cafenelei Olivo consideră că fenomenul e legat mai ales de mentalitatea românilor cu privire la caracterul sezonier al joburilor din acest sector. Stabilitatea ar fi posibilă și ar depinde de dedicare. „De obicei, lumea ia joburile din Horeca drept job-uri de vară”, spune reprezentantul Olivo, care susține că a întâlnit și angajați cărora „nu le place să lucreze”. „Dacă îți place să faci o chestie, noi te învățăm de la zero și după asta trebuie să te perfecționezi și în fiecare zi ai ceva de învățat. Nu cred că [un post în domeniu] poate fi luat doar așa, ca job de vară, dacă ne uităm la alte țări, ca Spania, Italia, unde oamenii ies la pensie din domeniul ăsta. La noi, oamenii gândesc un pic diferit, dar ușor -ușor se repară chestiile astea. De obicei, vin oameni tineri care nu prea știu ce să facă și au această mentalitate, că e un job de vară. Dar noi avem oameni care lucrează de 2-3 ani și în spate avem o echipă mai mare, de vreo 10 oameni, care suntem aici de 10 ani. Deci nu e chiar așa rău văzut job-ul”, completează reprezentantul bistro-ului.
Sute de locuri de muncă la nivel național și salarii mici în statisticile oficiale
Sute de locuri de muncă în domeniu sunt disponibile în acestă perioadă – datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că doar pentru posturi de ajutori de bucătari sunt deschise 817 poziții, comunicate de angajatori, iar pentru lucrători la bucătărie (spălător vase mari) se caută 564 de persoane. Datele ANOFM arată 648 de oferte de muncă în domeniul de activitate „restaurante”. HoReCa este, de altfel, în această perioadă unul dintre domeniile în care se caută serios personal, pe măsură ce angajatorii se pregătesc pentru vârful de activitate din preajma sărbătorilor pascale, după cum arată o analiză recentă a portalului eJobs. Mediile nete salariale, la nivel național ajung la 4.000 de lei pentru turism și HoReCa.
Conform statisticilor oficiale, salariile din HoReCa sunt însă printre cele mai mici în România. Astfel, potrivit Institutului Național de Statistică, în luna ianuarie câştigul salarial mediu net la nivel național era de 5328 lei, în vreme ce în domeniul hoteluri şi restaurante salariul mediu a fost de numai 3321 lei. De altfel, acesta a fost al doilea cel mai slab plătit domeniu în ianuarie, după sectorul de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte (3292 lei).