ANPC a amendat cu 53.000 lei retailerii PENNY, Profi și Carrefour, din stațiunile de pe Valea Prahovei

ANPC, Profi, PENNY, Carrefour, amenzi

Comandamentul de Iarnă 2021, organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a verificat trei mari operatori economici care au magazine în cunoscutele stațiuni de pe Valea Prahovei. Este vorba despre magazinele din Bușteni și Predeal: PENNY, Profi și Carrefour.

În urma abaterilor constatate au fost aplicate următoarele sancțiuni:

  • 4 amenzi contravenționale, în valoare de 53.000 lei;
  • 1 avertisment;
  • oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor, pentru măcelăria din magazinul Penny și pentru vitrinele asistate de la Profi;
  • oprirea definitivă de la comercializare a peste 150 kg de produse alimentare;
  • oprirea temporară de la comercializare a peste 400 kg de produse alimentare până la remedierea deficiențelor.

Sursă: ANPC

Comandamentul are misiunea de a preveni și combate practicile care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor aflați în vacanță, în stațiunile din România, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Sursă: ANPC

În urma acțiunilor de control, comisarii ANPC au constatat mai multe abateri de la lege. Printre acestea se numără:
– utilizarea, la raionul de vitrină asistată – a unor vitrine frigorifice neigienizate, ale căror tăvi de prezentare a mărfii conțineau urme de resturi alimentare, pete și lichid provenit de la scurgerile din produse;
-existența unor ventilatoare ale vitrinelor frigorifice care aveau depuneri sau strat gros de praf pe grila de protecție a ventilatorului, urme de mucegai, și de rugină pe tăblia din partea superioara a vitrinei. Având în vedere că în vitrina aerul este recirculat permanent cu ajutorul ventilatoarelor insalubre și neigienizate, produsele alimentare neambalate (vrac) și cele care sunt desfăcute in vederea comercializării la sută de grame, sunt supuse riscului de a se contamina, devenind astfel produse alimentare nesigure pentru consumatori;
-comercializarea de legume – fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistență moale, improprii consumului uman;
-utilizarea unor vitrine frigorifice la diverse raioane (zarzavat, congelate etc.) și a unor spații de frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, suprafețe cu rugină, urme de insecte.

Sursă: ANPC

„Deși unii operatori economici demonstrează că neglijența este încă întâlnită, considerăm că, prin monitorizarea permanentă și verificările atente, dar și prin consiliere și prevenție, veghem la respectarea legii și a drepturilor consumatorilor, pe care îi asigur încă o dată că au în noi un partener și, ca atare, un sprijin redutabil”, a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC.

Sursă: ANPC

Sursa: ANPC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.