ANPC anunță că sancționează alte 8 bănci din România, pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor

Redacția mai 25, 2023 1 comentarii
banca, credit, calcule, calculator

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat joi că sancționează alte opt bănci din România, pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, după ce inițial au fost sancționate 11 bănci.

ANPC a continuat verificarea modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

„S-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă”, arată instituția, într-un comunicat de presă.

Cei 8 operatori economici sunt:

  • EXIM Bank
  • Procredit Bank
  • Intesa Sanpaolo
  • Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)
  • Libra Bank
  • CEC Bank
  • Garanti Bank
  • Vista Bank

Pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Amintim că ANPC a sancționat, săptămâna trecută, 11 bănci pe care le acuză că au realizat graficuri de rambursare a creditului prin care clienții plătesc majoritar dobândă, în primele faze ale creditului, în timp ce principalul este doar o mică parte a ratei.

Băncile au reacționat la decizia ANPC spunând că acest mod de calcul al ratelor este perfect legal și este practicat în toată lumea. Potrivit lor, un alt mod de calcul, prin care clientul va plăti proporții mai mari din principalul creditului va face ca aceștia să plătească rate mai mari în prima parte a creditului, ceea ce ar fi nesustenabil și pe mulți i-ar face să nu se mai califice la credite, depășind gradul de îndatorare (este luată în calcul prima rată a creditului).

Sursa foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *