ANRE: Primii investitori care vor să construiască instalaţii de producţie şi stocare de hidrogen au venit să ceară avize

Redacția nov. 25, 2021 0 comentarii
industrie hidrogen

Primii investitori care vor să construiască instalaţii de producţie şi stocare de hidrogen au venit deja să ceară avize la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), a afirmat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei, citat de Agerpres. Acesa a participat la o conferință de specialitate organizată de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei.
“Sunt semnale că investitori în proiecte de producere a energiei din surse regenerabile iau în calcul varianta hidrogenului pentru stocare şi echilibrare. Sunt îmbucurătoare şi încurajatoare aceste iniţiative, chiar dacă ele nu sunt la scară foarte largă, sunt doar în categoria de proiecte-pilot sau pentru cercetare. Dar am avut şi vedem deja potenţiali investitori care sunt în faza de solicitare de aviz tehnic de racordare cu proiecte de producere de energie eoliană, spre exemplu, care includ şi instalaţie de producţie şi stocare de hidrogen. Nu pot decât să-mi exprim speranţa că ele se vor materializa şi vor constitui bazele unei noi industrii”, a spus oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, este încă dificil de estimat care este adevăratul potenţial al hidrogenului, dacă va deveni principalul combustibil sau ce rol va avea în echilibrarea producţiei de regenerabile, cum vor evolua costurile şi cât de largă va fi utilizarea lui.

Avem nevoie de asemenea proiecte de cercetare şi de cât mai multe proiecte-pilot.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a început deja să lucreze la strategia naţională pentru hidrogen şi şi-a planificat elaborarea unei legislaţii pentru utilizarea acestui combustibil până în anul 2023.

Foto: eneweconomy.com.au

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *