ANRE vrea să revizuiască formarea prețului pe piețele de vânzare a energiei pe termen scurt, pentru a limita creșterea prețului maxim

Redacția sept. 21, 2022 0 comentarii
contor, energie electrica, curent

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie vrea să revizuiască, îmrepună cu Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), metodologia de formare a prețului pe piețele de vânzare a energiei pe termen scurt, pentru a limita creșterea prețului maxim, anunță instituția într-un comunicat.

Având în vedere prețurile ridicate pe piețele de energie electrică din ultima perioadă, ANRE, împreună cu autoritățile de reglementare din statele membre ale UE, sub egida ACER, urmează să discute și să aprobe revizuirea metodologiei care guvernează majorarea automată a limitei de preț pe piețele unice de energie electrică pentru ziua următoare (PZU) și intrazilnice (PI) din Europa. Aceste piețe au un mecanism automat de ajustare a prețurilor maxime în cazul prețurilor extraordinar de ridicate.

„Scopul revizuirii metodologiei este de a limita creșterea prețului maxim pe piețele spot, permițând consumatorilor și participanților la piață să se adapteze treptat și mai bine la situația deficitului de energie de pe piață”, transmite ANRE.

În  data de 3 octombrie 2022 ACER organizează un workshop public, în sistem online, în care prezintă părților interesate propunerile operatorilor nominalizați ai pieței de energie electrică privind revizuirea regulilor care definesc prețurile maxime și minime ale piețelor de energie electrică PZU și PI (Public consultation).

În vederea elaborării unui punct de vedere centralizat care să reflecte opiniile participanților la piața din România și de a-l transmite către ACER, ANRE invită părțile interesate să transmită propuneri și observații pe acest subiect, până la data de 28 septembrie 2022, la adresa de email srpee@anre.ro.

„Modificările propuse vor respecta prevederile regulamentului privind piața internă a energiei electrice, precum și a celui privind alocarea capacităților și gestionarea congestionării. Autoritățile de reglementare și ACER vor evalua dacă modificările propuse sunt adecvate scopului, având în vedere situația excepțională a pieței și posibila evoluție a acesteia”, conchide ANRE.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.