Apele Române: Principalele 40 de lacuri sunt pline în proporție de 71,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut / Sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă şi producerea de energie electrică pentru toată perioada iernii

Apele Romane

Apele Române anunţă, luni, 71,5% coeficient de umplere în principalele 40 de lacuri, mai puţin decât 76% cât era în aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania mai spune că sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă şi producerea de energie electrică pentru toată perioada iernii.

Sursa citată a precizat că, în toată perioada verii, în ciuda unui deficit de precipitaţii, specialiştii Apelor Române şi cei ai Hidroelectrica au reuşit, prin gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri, să optimizeze modul de utilizare a resursei de apă din punct de vedere cantitativ.

”Astfel, coeficientul de umplere s-a menţinut în lunile de vară în jurul valorii de 70%, fiind asigurat necesarul de apă pentru alimentarea cu apă a populaţiei, dar şi pentru producerea de energie electrică. Specialiştii noştri monitorizează zilnic volumele din principalele 40 de lacuri de acumulare şi iau măsuri de stocare a rezervelor de apă. În acest moment, nu există secţiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, unde se înregistrează debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor de apă sub aspect cantitativ”, a mai transmis Administrația Națională Apele Române.

Debitul Dunării, sub media multianuală  

Sursa citată precizează că debitul Dunării la intrarea în ţară (în secţiunea Baziaş) a fost staţionar, având valoarea de 2.400 mc/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4.650 mc/s) şi va ajunge în data de 10 noiembrie în jurul valorii de 2.300 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Bechet şi în creştere pe sectorul  Corabia – Tulcea”, a mai transmis sursa citată.

Prognoza hidrologică lunară

Potrivit specialiştilor, în luna noiembrie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50–80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.  

Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Jijia.

 

Sursă foto: Apele Române/Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *